VIDEO Ostatky kardinála Berana přivezlo letadlo z Vatikánu

20.04.2018 19:42

Za zvuků kostelních zvonů přistál dnes v 18:00 v Praze vojenský speciál s ostatky kardinála Josefa Berana. Na letišti ve Kbelích někdejšího politického vězně dvou totalit a významnou duchovní autoritu českých věřících, pohřbeného v nuceném exilu, přivítali zástupci státu i církve. Kolona s rakví a doprovodem se poté vydala do dejvického Arcibiskupského semináře. Později večer zamíří do Strahovského kláštera.

VIDEO Ostatky kardinála Berana přivezlo letadlo z Vatikánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ostatky kardinála Josefa Berana se za zvuků kostelních zvonů vrátily do České republiky. Vládní speciál přistál na letišti ve Kbelích krátce po 18. hodině

Po vynesení rakve z letadla a uložení na katafalk zazněla píseň Čechy krásné, Čechy mé, která provázela také Beranův návrat z koncentračního tábora. Vojenský kaplan Jaroslav Knichal pronesl krátkou modlitbu. „Jeho život ať je pro nás vzácným svědectvím věrnosti Kristu, církvi a lásky k vlasti, a to na přímluvy sv. Vojtěcha, sv. Anežky České a všech našich zemských patronů,“ uvedl.

Ke třem biskupům, Tomáši Holubovi, Janu Vokálovi a Zdenku Wasserbauerovi, kteří doprovázeli převoz ostatků do Česka, se v Praze přidali další včetně pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky. Ti přivítali kardinála Berana v jeho vlasti nastoupeni na letištní ploše.

Ministryně obrany Karla Šlechtová uctila jeho památku položením červené růže na rakev a za český stát přivítal kardinála Berana předseda Senátu Milan Štěch. Připomněl, že Beran na svou vlast nezapomněl ani v nejtěžších chvílích, věznili ho nacisté a komunisté ho drželi v internaci. „Až dnes, u příležitosti 130. výročí jeho narození a také k 100. výročí vzniku republiky, vrací se kardinál Beran konečně do vlasti,“ řekl Štěch. „Byl to jeden z nejlepších lidí, které tato země v minulém století měla. A možná nejen v minulém století,“ doplnil a stejně jako Knichal dodal: „Pane kardinále, vítejte doma!“

Po společném zpěvu státní hymny byla rakev naložena do pohřebního vozu a odvezena směrem do Dejvic a na Strahov.

Pro ostatky kardinála Berana letěla do Vatikánu delegace církevních a státních představitelů vedená ministrem kultury Iljou Šmídem. Ministr zahraničí Martin Stropnický cestu zrušil ze zdravotních důvodů. „Chtěl bych aspoň touto cestou přivítat s pohnutím a pokorou pana kardinála Berana v České republice,“ uvedl na twitteru. „Jeho život odráží nejtragičtější období českých dějin. Nezlomil ho nacismus, ani komunismus. Skloňme se v tiché úctě a pokoře před tímto výjimečným, neokázale statečným a příkladně charakterním mužem,“ uvedl.

Na Strahov rakev s ostatky zamíří proto, že kardinál Beran pronesl ve strahovské bazilice své poslední kázání před zatčením komunistickými bezpečnostními složkami 18. června 1949. Královská kanonie premonstrátů na Strahově uctí památku kardinála Berana veřejně přístupnou modlitební vigilií. Ostatky kardinála zůstanou v bazilice přes noc a v sobotu vyjde procesí s ostatky směrem na Hradčany.

V katedrále sv. Víta bude mše a po ní bude rakev s ostatky kardinála vystavena po tři dny k veřejné úctě. Po večerní bohoslužbě 23. dubna bude uložena v katedrále, nikoli však pod zem, ale do nově zřízeného sarkofágu v kapli sv. Anežky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…