VIDEO Poche, Poche. Klacek na Zemana, Štěch, pár facek. Na setkání ČSSD padla silná slova a bojovný plán

23.09.2018 22:39

Kauza europoslance Miroslava Pocheho je sice asi zažehnána, neboť prezident Miloš Zeman údajně ve středu slíbil předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, že s nominací sociálního demokrata Tomáše Petříčka na ministra zahraničí nebude dělat problémy, i tak je ale patrné, že stranou celá věc poměrně otřásla. Sociálními sítěmi se totiž šíří video ze třetího setkání platformy Zachraňme ČSSD v Jihlavě, kde mimo jiné zaznívají kritika Milana Štěcha a také návrhy, jak nyní ve straně fungovat.

VIDEO Poche, Poche. Klacek na Zemana, Štěch, pár facek. Na setkání ČSSD padla silná slova a bojovný plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Sociální demokracie by jako vládní strana měla na celostátní úrovni řešit problematiku chudoby či exekucí, v komunální politice sucho a dopravní infrastrukturu. Shodla se na tom v pátek v Jihlavě platforma Zachraňme ČSSD. Zároveň vyzvala voliče, aby v komunálních volbách posuzovali konkrétní práci kandidátů ČSSD na jednotlivých radnicích. Nenesou totiž odpovědnost za nynější tristní stav ČSSD a mohutný propad preferencí na celostátní úrovni, napsal ČTK bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek s odkazem na výstupy jihlavského setkání. Předseda strany Jan Hamáček vnímá závěry jako slib pomoci ČSSD v říjnových volbách.

„Chápu to jako závazek členů platformy udělat vše pro úspěch ČSSD v komunálních a senátních volbách,“ komentoval na dotaz ČTK výsledky jednání Hamáček.

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí

U zrodu stáli Hašek či Foldyna

Platforma vznikla na začátku roku, založili ji kritici tehdejšího vedení strany, kteří požadovali mimo jiné přímou volbu předsedy. Kromě Haška stáli u jejího zrodu bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola, bývalý senátor Zdeněk Škromach či poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna.

Podle Haška přijala platforma také interní závěry k budoucnosti ČSSD, zejména náměty k nutným krokům po podzimních volbách. Předloží je politickému grémiu ČSSD a členské základně k vnitřní diskusi.

Do Jihlavy dorazila podle Haška asi stovka příznivců platformy. „Téměř tříhodinová diskuse byla místy bouřlivá, ale věcná. Dotkla se ještě zpětně vstupu do vlády, práce našeho vedení, ministrů a zákonodárců, hlavní část diskuse se zaměřila na komunální a senátní volby, a zejména na budoucnost ČSSD,“ popsal Hašek.

Platforma vyzvala k mobilizaci členské základny ČSSD a sympatizantů a voličů sociální demokracie a navrhla konkrétní prioritní témata pro ČSSD jako koaliční vládní stranu. Jsou mezi nimi také zásobování pitnou vodou včetně regulace její ceny nebo podpora státu při budování obecních bytů.

Výkonný motor

Na jednání v Jihlavě vystoupili například místopředsedové ČSSD Zimola a Jana Fialová nebo hejtmani Ivana Stráská a Jiří Běhounek. Zdravici zaslal prezident Miloš Zeman. Pochválil v ní ČSSD za volbu nového vedení a vstup do vlády, k obnově někdejší síly ale strana podle něj potřebuje „výkonný motor“.

„A tím může být právě vaše platforma, která klade důraz na návrat k tradičním hodnotám a normálnímu občanovi. Proto by bylo skvělé, kdyby byla v rámci ČSSD přijímána pozitivně a její členové nebyli předmětem malicherných vnitrostranických půtek,“ uvedl Zeman. Zdravici platforma zveřejnila na své facebookové stránce. Další setkání plánuje po podzimních volbách, dodal Hašek.

Zimola: Poche si vzal stranu ČSSD jako rukojmí

Zdeněk Škromach pak na svém facebookovém profilu sdílel právě video z vystoupení Jiřího Zimoly. Ten vysvětlil, proč vlastně platforma vznikla. „Měli jsme několik zásadních požadavků. Chtěli jsme, aby ten volební sjezd byl přerušen, aby se v jeho průběhu rozhodlo o volbě předsedy, a ještě lépe celého vedení ČSSD. A že by bylo dobré, aby o našem případném vládním angažmá, tehdy nebylo jasné, rozhodla vnitrostranická veřejnost. S odstupem doby je potřeba připomenout, že nám ty věci de facto vyšly – podařilo se nám rozdělit sjezd a zavázali jsme vedení strany ohledně vnitrostranického referenda. Myslím si, že kdyby o té účasti ve vládě rozhodovalo jen užší vedení ČSSD, tak i z toho vyjádření bylo jasné, jak by předsednictvo rozhodlo,“ poznamenal Zimola.
 
„Situace v sociální demokracii není v současné době jednoduchá. Jestli jsme si mysleli, že na základě výstupu ze sjezdu se nám povede pohnout se sociální demokracií, tak jsme se bohužel mýlili. Máme dva týdny do komunálních a senátních voleb a situace není dobrá,“ poznamenal Zimola.
 
„Byli jsme teď s Mirkem Tomanem na jižní Moravě,“ vyprávěl dále Zimola o tom, jak lidé, které potkával, odsuzují ČSSD za problém Miroslava Pocheho. „Vysvědčení, které nyní dostáváme, se bude týkat především tohoto člověka,“ zmínil Zimola. „Mirek Poche si vzal celou stranu jako rukojmí svých osobních ambicí. Jeho téma překrylo všechna ostatní témata,“ poznamenal zostra Zimola.
 
„Oceňuji práci jediného nestraníka, Mirka Tomana, jeho práci pozoruji, sleduji, jak řeší problémy. Naivně jsem si myslel, že toto budou ta hlavní témata. Jak znovu říkám, tato témata byla překrytá naprosto zástupnou kauzou,“ poznamenal také Zimola. „Nicméně kauzou, kterou někteří naši vnitrostraničtí oponenti rádi používali jako klacek na nás na všechny, jako klacek na Zimolu, na platformisty, jako klacek na Zemana. A také jako obhajobu jejich názoru, že ČSSD neměla vstupovat do vlády,“ poukázal Zimola rovněž na rozhovor Milana Štěcha, předsedy Senátu, jejž označil za skandální. „Tento člověk soustavně vystupoval proti vstupu ČSSD do vlády,“ poznamenal Zimola. 

Anketa

Podporujete návrh Václava Klause ml., aby Česko zákonem omezilo mazání příspěvků na sociálních sítích?

98%
2%
hlasovalo: 7929 lidí
„Máme asi půl roku do sjezdu. Já vím, že někteří si pohrávali s myšlenkou nějakého předčasného sjezdu, který by byl možná žádoucí. Strana by měla nějakým způsobem reagovat na to, co se stane 6. října. Naše řády a stanovy říkají, že na sjezdu jsou také automaticky delegáti. Zhruba třetinu delegátů budou tvořit členové ÚVV. Budou to lidé, kteří se také ve velké míře podíleli na tom, kam sociální demokracie dospěla. A proto můžeme i očekávat, aby 1. a 2. března byl sjezd proto, aby delegáti byli členové současného ÚVV. Nebylo by tedy lepší posunout sjezd o 14 dní, kdy vyprší mandát členům ÚVV a budou se moci zúčastnit jen jako řadoví delegáti?“ zeptal se Zimola a sklidil potlesk. 

„K tomu musíme dospět také tím, že nezanedbáme to, co naši někteří političtí odpůrci, spolustraníci, nikdy nezanedbají, protože to mají v genech. Vzešli z těch struktur, kde se bezvadně naučili technologii moci. Dva týdny po volbách se začnou roztáčet kolotoče okresních konferencí. Nepodceňme tu situaci,“ řekl Zimola. „Začněme s tou stranou pracovat tímhle způsobem. Jediné, jak dokážeme změnit ten systém na úrovni sjezdu, je, že nepodceníme tu situaci a odspodu budeme tu situaci ovlivňovat,“ zdůraznil.

Závěrem Zimola slíbil, že je připraven dále pracovat. „Chtěl bych požádat, aby se začali připravovat další z nás. Všichni cítíme, že sociální demokracie má ještě dlouhou cestu k záchraně. Nenechme se, přátelé, zahnat do kouta, dávat si facky zprava zleva. A pokud ta facka poletí, tak prosím, abychom ten úder vrátili. Pokud chceme sociální demokracii zachránit, musíme si nasadit boxerky,“ uzavřel. 

Zrzavecký: Plzeňská ČSSD nechce poškozovat stranu

Kritické hlasy vůči centrále ČSSD znějí před komunálními volbami i z plzeňské ČSSD. Podle jejího předsedy a primátora Martina Zrzaveckého se zástupcům strany při kontaktních kampaních lidem velmi špatně vysvětluje současné obsazování ministerstev. „Poche, Petříček a bůhví co přijde dál. Myslel jsem, že tohle téma potenciální voliče nezajímá, ale hodně se o tom mluví. Lidé nám nerozumějí,“ řekl dnes ČTK.

Centrála podle Zrzaveckého vždy tvrdila, že místní organizace a komunální politici jsou nejdůležitější součástí strany. „A my teď necítíme žádnou podporu vedení, nemluvím o financích, ale tematickou,“ uvedl. V kampani, kterou spustilo vedení ČSSD, je například heslo „pět týdnů dovolené“, což není téma komunálních voleb. „Měli by podporovat tedy témata, která rezonují Plzní i dalšími obcemi země, tedy sociální bydlení, investice do dopravní infrastruktury, bezpečnost, myšleno tím ubytovny, agenturní pracovníci a lidi bez domova,“ řekl. Na to se lidé podle obecních politiků ptají.

Podle Zrzaveckého nechce plzeňská ČSSD poškozovat stranu. „Pořád říkáme, že sociální demokracie neměla být součástí vlády, že voliči to nechtěli. Měli jsme se vydat cestou opozice. Měli jsme třeba umožnit ANO vládnout, například odchodem ze Sněmovny v momentě, kdy získávali důvěru,“ uvedl. ČSSD si podle něj měla začít řešit své problémy a měla podpořit především své kandidáty. To se nestalo, a proto jsme se takhle vymezili, řekl. Dodal, že ve velkých městech se většina voličů rozhoduje podle celostátní nálady, což může tato města poškozovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…