VIDEO Pozor, poslanci: Umělci zase mají téma! Herečka, Pošta pro tebe, Pavel Novotný...

07.03.2019 9:51

Manželství pro všechny podporují mnozí umělci i politici. V rámci kampaně Jsme fér se snaží přesvědčit Poslaneckou sněmovnu, aby do manželských svazků mohly vstupovat i homosexuální páry.

VIDEO Pozor, poslanci: Umělci zase mají téma! Herečka, Pošta pro tebe, Pavel Novotný...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Pavel Novotný

„Žijeme v 21. století a od počátku lidstva jsme ušli obrovský kus cesty. Od bezpráví k rovnoprávnosti. A ta rovnoprávnost se týká naprosto všech, bez ohledu jakého jsme pohlaví, vyznání, rasy nebo sexuální orientace. Pokud já chci, aby se ke mně okolí chovalo fér, musím se chovat fér k okolí. Takže prosím Vás, buďme fér,“ vyzvala herečka Jana Plodková.

Anketa

Vítáte návrat Ivana Langera na scénu, byť jen regionální?

3%
94%
hlasovalo: 11245 lidí

Video najdete ZDE.

K výzvě primátorkám, primátorům, starostkám i starostům ohledně manželství pro všechny se připojil i primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). „Já bych rád vyzval všechny ostatní primátory a starosty k tomu, aby se připojili k této výzvě, k podpoře manželství pro všechny. Myslím, že je to velice zásadní, z toho důvodu, že vlastně do jejich rukou skládají v naší zemi snoubenci často svůj manželský slib a také proto, že jsou významnou autoritou ve svém okolí,“ uvedl.

Manželství pro všechny podporuje také herečka Ester Janečková. Na videu vystupuje i se svým manželem Zdeňkem. „Jsme manželé už 23 let. Vůbec si nedovedu představit, že by nám do toho někdo mluvil. Nemyslím si, že by láska nás dvou byla v něčem víc než láska mezi kluky a holkami. Hrozně se těším na první lesbickou nebo gay svatbu,“ poznamenala Janečková. Její manžel ji v jejím názoru podpořil. „Když se dva mají rádi, je potvrzení manželstvím to nejvíc, co mohou udělat,“ sdělil s tím, že manželství je spojení lidí, kteří spolu chtějí být. 

 

Za manželství pro všechny lobbuje také starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný (ODS). Ten uvedl, že chtěl, aby první pár, který oddá, byl homosexuální. "Samozřejmě jsem věděl, že se to nestane. Gayové a lesby se mohou registrovat jen na 14 místech v republice. Měl jsem potřebu říct, že to, že se gayové a lesby registrují a že by měla být registrace povýšená na normální manželství, je normální a přirozené a není třeba o tom diskutovat," podotkl. 

Iniciativa Jsme fér vznikla před dvěma lety. Zahájila stejnojmennou kampaň na podporu manželství pro všechny. Její součástí byla i petice, kterou podepsalo na 70.350 lidí. Svou podpisovou akci měli i zastánci tradiční rodiny. K oběma peticím se loni v říjnu konalo v dolní parlamentní komoře veřejné slyšení. Vystoupili zástupci obou táborů.

Řada politiků úpravy zákonů, které se týkají soužití osob stejného pohlaví, odmítá. Tvrdí, že aktivisté před uzákoněním registrovaného partnerství před 13 lety slíbili, že další změny už nebudou požadovat. Podle pořadatelů kampaně Jsme fér se společnost vyvíjí a podle toho se modernizují i jiné zákony.

Podle výsledků loňského průzkumu agentury Median tři čtvrtiny Čechů a Češek souhlasí s tím, že by lidé měli mít možnost uzavírat manželství bez ohledu na svou sexuální orientaci, pokud se mají rádi. V podobném průzkumu z roku 2016 se pro manželství pro všechny vyslovilo 68 procent dotázaných. Rostoucí podporu ukazují i další výzkumy.

Na pořad schůze Poslanecké sněmovny by se téma manželství pro všechny mělo dostat 26. března. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…