VIDEO Profesor Peter Staněk: Do roku 2030 zanikne až 60 procent pracovních míst

06.06.2016 13:51

O čtvrté průmyslové revoluci a jejím vlivu na budoucí vývoj ekonomiky pohovořil v Ekonomickém ústavu SAV v Bratislavě Peter Staněk. A že to jsou závěry vskutku překvapivé. Video s jeho vystoupením je možné zhlédnout na serveru YouTube.

VIDEO Profesor Peter Staněk: Do roku 2030 zanikne až 60 procent pracovních míst
Foto: pixabay.com
Popisek: Výroba automobilů - ilustrační foto

„Těch děsivých problémů už bylo tolik, že nelze nic víc dodat,“ sdělil úvodem Staněk. Ve čtvrté průmyslové revoluci podle něj došlo ke spojení technologických změn, ale zároveň je skokovým hodnotovým posunem, jenž „hází společnost někam jinam“. Následně zmínil subdodávky, offshore a outsourcing jako novinky doby. Za novinku považuje také 3D tisk.

Celé video ZDE.

„Zákazník dnes nechce masový produkt, ale individualizovaný produkt,“ uvedl následně Staněk. 

Analýza podle něj zároveň ukázala, že do roku 2030 zmizí čtyřicet až šedesát procent pracovních míst a dnešních profesí. „Žádných dvacet třicet let daleké budoucnosti, ale velmi rychle,“ řekl Staněk.

Evropská unie podle něj také přijímá podmínky, aby ochránila pracovníky před neustálou prací, jež se rozmáhá. Miliony lidí podle Staňka pracují neustále, i po pracovní době. „Je tu faktor nejistoty,“ dodal. „Kolik výrobků se vyrobí a následně zničí? Ale to je přeci jedno, v HDP to je. Všechnu černou ekonomiku zahrnujete do HDP, i prostitutky,“ rozčílil se Staněk. 

K největším investicím dochází v oblasti alternativních zdrojů, podotkl také Staněk. Zmínil se rovněž o globálním oteplování, kdy bude čím dál častěji docházet k dlouhým suchům i přívalovým dešťům. 

Společnost dle něj zavaluje nová generace, takzvaná miléniová, která preferuje singles. „Nechce nic vlastnit, chce jen užívat. Nechce udržovat kontinuitu generačního přenosu. Vzniká úplně nová struktura společnosti,“ myslí si. Mladá generace, jež nemá perspektivu, poté dle jeho názoru migruje. Varoval i předtím, že tato miléniová generace hojně využívá sdílení majetku. „Umíte si představit, že tím pádem je potřeba zhruba jen třetina výroby?“ řekl Staněk.

„Vládnou iracionální motivy chování, nelogičnost,“ varoval také Staněk před tím, že dochází k rozvoji umělé inteligence, jež potřebuje ke svému rozvoji logiku. „Který člověk je nejovladatelnější? Ten, který nemyslí a má dluhy,“ podotkl k současnému stavu Staněk. „Co s volným časem a co je smyslem života?“ otázal se také Staněk. 

Čtvrtá průmyslová revoluce je podle něj největším zlomem. „Je na člověku, aby dostál pojmu homo sapiens. Je ještě možný výklad homo debilicus. Rozdíl mezi těmito pojmy nechávám na ctěném publiku,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…