VIDEO První máj, ran přes hubu čas: Tady se to zvrhlo. Přijeli lidé od Kotleby

01.05.2018 16:55

REPORTÁŽ Dělnická strana sociální spravedlnosti, Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby a Blok proti islamizaci se rozhodly společně oslavit 1. máj. V Plzni. Ve dvě hodiny odpoledne chtěli Plzeňanům předvést, jak slavit Svátek práce v národním duchu. Chtěli mluvit o Romech, České televizi i uprchlících. Jenže místo oslav bylo na náměstí Republiky pěkně dusno. Stoupence krajní pravice totiž přijel pozdravit aktivista Jan Cemper s kolegy. A nastala mela...

VIDEO První máj, ran přes hubu čas: Tady se to zvrhlo. Přijeli lidé od Kotleby
Foto: Vít Hassan
Popisek: Násilný 1. máj v Plzni

Pravicoví radikálové si řekli, že letos oslaví 1. máj v Plzni. Ve dvě hodiny odpoledne se na náměstí Republiky sešli stoupenci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), Dělnické mládeže (DM), Bloku proti islamizaci (BPI) a Kotlebovy Ľudové strany Naše Slovensko, ale i z Národní demokracie Adama B. Bartoše, aby ukázali, jak se podle jejich názoru má slavit ten správný národní 1. máj.

Jenže asi nečekali, že je přijdou přivítat aktivisté v čele s Janem Cemperem. Celá akce tak odstartovala pěkně zostra. Zhruba dvě stovky demonstrantů a stovku aktivistů od sebe museli oddělovat policejní těžkooděnci. Bez jejich zásahu by snad na náměstí v Plzni došlo i k masakru, při kterém by tekla krev. Policie však odvedla dobrou práci a střetům zabránila.

Aktivisté si s sebou přinesli transparenty s nápisy jako „Nácky v Plzni nechceme“, „Táhni nácku z mého plácku“, „Násilí není řešení“ a tak podobně. Antikonfliktní tým měl plné ruce práce s tím, aby aktivisty odvedl alespoň trochu dál od pravicových radikálů. O ty se starali již zmínění policejní těžkooděnci. Ti tvořili hráz mezi oběma znepřátelenými tábory.

Dva pravicoví radikálové byli zadrženi, když se pouštěli do strkanice s antifašisty. Po tvrdém zákroku strážců zákona skončili oba radikálové na zemi.

K účastníkům akce promluvil předseda DSSS Tomáš Vandas, který nenechal nit suchou na Evropské unii. Kritizoval především azylovou politiku EU. Stačí se prý podívat do některých zemí západní Evropy, jak to tam vypadá. Z této situace podle Vandase existují jen dvě cesty ven. Buď převezmou moc nacionalisté, kteří tuhle otázku vyřeší, nebo musejí současní politici všechny nelegální uprchlíky deportovat. Předseda DSSS si v Plzni nebral servítky a označil uprchlíky za „parazity“. Současné politiky členských států EU označil za „kolaboranty“ a vyzval účastníky akce, aby při obhajobě národních zájmů táhli za jeden provaz.

Tvrdě se vymezil také proti Romům. Dal jasně najevo, že příliš nechápe, proč by se měl stavět romský památník v Letech. Vandas má za to, že památníků „cikánské práce“, jak sám řekl, máme v České republice už dost. Jedním takovým památníkem je podle jeho názoru sídliště Chánov na severu Čech. Vandas se tam prý byl podívat a nevěřil vlastním očím, co všechno tam lidé dokázali rozebrat a zdevastovat.

Velmi ostře se opřel také do „politických neziskových organizací“. Politické neziskovky prý nepomáhají našim občanům, ale cizím lidem. A finančně je podporuje americký miliardář George Soros. Stát prý své občany dokonce pronásleduje, když prezentují některé zakazované symboly. „Myslíte hákáče, že jo,“ ozvalo se ihned z řad aktivistů. Tyto aktivisty Vandas označil za „Sorosovce“. „Fuj, Fuj, fuj,“ volali na oplátku na Vandase aktivisté.  

Předseda DSSS tepal také Českou televizi. Veřejnoprávní médium obvinil, že šíří lži. A nakonec si rýpl i do Jana Cempera a jeho kolegů. „Jsem velmi překvapen, kolik feťáků se na mě přišlo podívat,“ uzavřel své vystoupení.

Je zajímavé, že Vandas a po něm i další řečníci mluvili k demonstrantům z pódia v podobě klasického britského autobusu.

Obrtel se zastal Romů

Slovo dostal také bývalý vojenský lékař Marek Obrtel, který se proslavil mimo jiné i tím, že vrátil vyznamenání, která dostal za účast v zahraničních misích. Nyní vede spolek známý pod názvem „Národní domobrana“. Hned v úvodu svého projevu Marek Obrtel Vandasovi oponoval.

„Já se musím ohradit proti tomu, co tady zaznělo,“ uvedl lékař. Nesouhlasil s tím, jak se Vandas dívá na Romy. V krajských pobočkách Národní domobrany prý působí i Romové a do činnosti organizace se prý zapojili ze všech sil. Zatím jde asi o dvacet Romů. Národní domobrana se prý snaží vychovávat spoluobčany k vlastenectví a obraně státu.

Vandasovi i Obrtelovi mezi jinými tleskali také členové Národní demokracie, jejich počet by se ovšem dal spočítat na prstech jedné ruky. Dorazila jich jen hrstka. Hlavní představitel Národní demokracie Adam B. Bartoš byl nedávno odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody. Když soudkyně vynášela svůj verdikt, konstatovala, že by stálo za úvahu celou Bartošovu stranu zakázat jako extremistickou.

Na britském autobusu k demonstrantům promluvil také člen plzeňské odnože Bloku proti islamizaci Roman Bakala, z jehož úst zaznělo, že by se nerad dožil toho, aby v Česku kandidovala do Parlamentu nějaká islámská politická strana.

Na akci se objevil také senior Oldřich Lukáš, který přeposílal svým spoluobčanům dezinformační e-maily. Na jeho počínání upozornila Česká televize, kterou Lukáš obvinil z šíření „fake news“ s tím, že je ČT vděčný za to, že na něj takto ukázala. „Myslíte, že už bychom neměli platit koncesionářské poplatky?“ zeptal se. „Ano,“ zahřměl mu v odpověď dav.

Náckové táhněte, uprchlíci vítejte

Nemlčeli však ani aktivisté v čele s Janem Cemperem. „Náckové táhněte, uprchlíci vítejte, náckové táhněte, uprchlíci vítejte,“ volali aktivisté v odpověď. „Čechy Čechům, Čechy Čechům,“ řvali na oplátku pravicoví radikálové. Okolo půl čtvrté odpoledne začala atmosféra znovu notně houstnout. „Nedej náckům žádnou šanci, nedej náckům žádnou šanci,“ nenechali se zahanbit ani aktivisté v provolávání hesel.

Slovo dostal také Jan Dlouhý ze spolku Lidé lidem, který si rýpl do Jana Cempera. „Vítám tady rozvraceče všech rozvracečů Jana Cempera,“ volal z pódia. Poté se dlouze rozhovořil o tom, že byl neoprávněně držen v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech.  

Ke slovu se dostal také poslanec Národní rady Slovenské republiky Ján Kecskés z Kotlebovy LS-NS. Ani on nenechal nit suchou na Cemperovi a jeho kolezích. Kritizoval současné společenské snahy o genderovou vyváženost. Ví prý ale, proč se to děje. Ján Kecskés nepochybuje o tom, že za to mohou aktivisté z opačného tábora, kteří podle jeho slov nikdy pořádně nepracovali a jen žijí z peněz neziskových organizací.

Z jeho úst zaznělo také temné varování. Pokud dojde k válce mezi Spojenými státy a Ruskem, o které se v poslední době tolik mluví, tak se určitě nebude válčit v USA. „Bojovat se bude na Slovensku a v Čechách,“ hřímal poslanec. Dostalo se mu potlesku. Jeho projev vzbudil nemalou pozornost.

O genderové vyváženosti promluvil také Marek Obrtel, když znovu dostal slovo. Dnes už jsme prý dospěli tak daleko, že si chlapečci ani nemohou být jistí, že jsou chlapečci, a holčičky, že jsou holčičky.

Po čtvrté hodině odpoledne se akce pomalu chýlila ke konci a demonstranti se šikovali k pochodu Plzní. Těžkooděnci do poslední chvíle oddělovali pravicové radikály a aktivisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…