VIDEO Takto Nora Fridrichová na ČT zametla s Viktorem Orbánem a národem Maďarů

17.09.2018 10:40

Ve včerejších 168 hodinách se Česká televize věnovala tématu Maďarska. Maďarsko obecně a Viktor Orbán konkrétně jsou trnem v oku Evropské unii, která premiéra Orbána osočuje, že porušuje základní hodnoty EU a započala proti němu disciplinární řízení. V pořadu mluvili například hungarista Evžen Gál, bývalý maďarský velvyslanec György Varga a Peter Pöthe, psychiatr maďarského původu. Hovořil také Vladimír Bartovic, ředitel Institutu pro evropskou politiku Europeum. Všichni čtyři se v názoru na Maďarsko víceméně shodovali, obránce současné politiky Viktora Orbána v pořadu slyšet nebylo.

VIDEO Takto Nora Fridrichová na ČT zametla s Viktorem Orbánem a národem Maďarů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Evropská unie podle článku 7 smlouvy o Evropské unii započala proces, na jehož konci by mohlo Maďarsko přijít v EU o hlasovací práva. Ačkoli je nepravděpodobné, že k něčemu takovému nakonec dojde, článek 7 byl proti členské zemi použit poprvé. Evropská unie kritizuje Orbána, že si podmanil jak vládu, tak soudy a také média. Zda je tomu skutečně tak, nebo zda se unie „mstí“ za maďarskou protiimigrační politiku, to byla otázka na kterou měli odpovídat odborníci.

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

Jako první přišla otázka na média v Maďarsku. Hungarista Evžen Gál míní, že situace, kdy si maďarská média pozvou opozičního politika, je naprosto výjimečná a média se pak brání, že se alespoň objevil v záběru. Orbána považuje z hlediska úspěšnosti za mimořádně schopného. Česká televize také uvedla, že vládní politici jsou v televizi denně, opoziční minimálně. Před volbami prý opoziční strany dostaly na prezentaci svých názorů pouhých 5 minut. Jeden z recesistických kandidátů ho prý na protest prokvokal v obleku kuřete.

Varga řekl, že jde o to, kdo média vlastní. Tvrdí, že cokoliv s velkým rozsahem jako televize nebo rozhlas, vlastní buď stát nebo osoby blízké premiérově straně Fidesz. Varga tvrdí, že ještě než vypukla uprchlická krize, tak Orbán vyhrál díky slibům na snížení režijních výdajů za elektřinu a plyn. Snižovat však nejde do nekonečna a tak měl podle něj Orbán štěstí, že uprchlická krize vypukla a vyhrála mu volby.

Dále podle tvrzení ČT Orbán po získání ústavní většiny prý využil svých nových možností k upevnění své moci díky snížení počtu poslanců, posílení velkých stran a zvýšení počtu členů ústavního soudu. Ředitel Institutu pro evropskou politiku Europeum Bartovic pak tvrdil, že mnoho politiků se snaží dosáhnout ústavní většiny a je frustrováno nutností ohlížet se na koaliční partnery, ale po dosažení této mety pak nastává „opilost mocí“, jak Bartovic popsal současný stav vlády v Maďarsku. K tomu velmi výmluvně běžely na pozadí záběry na Andreje Babiše a zaznělo též, opět se záběry na Babiše, že stylem vlády se inspirují i jíní činitelé v Evropě.

Peter Pöthe pak analyzoval celé Maďarsko: „Tou psychologickou terminologií bych řekl, že se ocitlo ve veliké regresi, že se stalo ustrašeným národem, který se semknul u jedné ideologie, u jednoho hrdiny, který ho má zachránit.“ V pořadu také zaznělo, že proti Maďarsku budou sankce zavedeny jen velmi těžko, neboť by tento krok musely odhlasovat všechny země, přičemž zejména Polsko se již ozvalo na obranu svého historického souseda.

Záznam pořadu ČT ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…