VIDEO Xaver přepaden. Vlítl na něj Jiří X. Doležal a začal výslech. Co Rusko? Kdo to platí?

29.05.2021 18:56

Poté, co byl v pátek moderátor a člen Rady České televize Luboš Xaver Veselý konfrontován hercem Tomášem Měcháčkem s tím, že spolupracuje s XTV, kterou platí ruská rozvědka, vydal se novinář a komentátor Jiří X. Doležal vyzpovídat na vlastní pěst Veselého s cílem zjistit, jako to s financováním této internetové televize ve skutečnosti je. Veselého svými dotazy doslova rozesmál a jako odpověď přišlo doporučení zapátrat v obchodním rejstříku.

VIDEO Xaver přepaden. Vlítl na něj Jiří X. Doležal a začal výslech. Co Rusko? Kdo to platí?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Novinář a psycholog Jiří X. Doležal

Režisér Měcháček fungování XTV napadl v závěru rozhovoru v pořadu „Xaver host“, vysílaném v Českém rozhlase. „Tajíte, komu patří XTV, vlastně porušujete kodex Českého rozhlasu, napadáte svoje kolegy. Slyšel jsem, nemám to potvrzené, že to vaše XTV platí Rusové, respektive ruská rozvědka. Rozumíte? To je přece strašný! Ti, co zabili dva lidi teď ve Vrběticích, platí vaši televizi, která sídlí na vašem trvalém bydlišti?“ uhodil herec na zaskočeného Veselého, který neměl v závěru příliš prostor k argumentaci.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí
Jeho obvinění vyvolalo u novinářů pozornost. Doslova zvedlo ze židle komentátora Jiřího Doležala, který neváhal a vypravit se za Veselým na jeho pracoviště, aby mu nejasnosti kolem vlastnictví televize XTV osobně vysvětlil.

Svou výpravu zaznamenal na kameru. Přes zavřenou bránu nejdříve sleduje Veselého před budovou XTV, jak se chystá do svého auta. Při čekání naráží na muže, který mu potvrzuje, že pracuje také pro XTV. Doležal mu položí tu samou otázku, kterou má přichystanou pro Veselého. „Prosím vás, komu ta XTV patří? Čí jsou ty akcie?“ táže se jej.

Odpověď pracovníka XTV jej překvapuje: „Já nevím, já jsem zaměstnanec,“ odpovídá. Následně Doležala odkazuje, ať zabrousí do obchodního rejstříku.

Po chvíli se Doležal zaměřuje opět na Veselého, který už se svým vozem míří k bráně. „Pane Veselý, komu patří XTV?“ volá Doležal svou otázku. Veselý je ale akcí Doležala značně pobaven. „Co je vám po tom, pane Doležale?“ odpovídá smějící se Veselý z pootevřeného okénka svého vozu.

„Já se vás ptám jako radního,“ pokračuje novinář Doležal. „To s radním nemá co dělat,“ odráží jeho otázku Veselý. „Pane, pro koho pracujete?“ je Doležal neodbytný. Veselý opět propukne ve velký smích: „Co vám je po tom, pane Doležale?“ táže se.

Následně na něj Doležal vyrukuje s tím, že se ptá jako zástupce veřejnosti. Oba pánové pak ještě několikrát své otázky a odpovědi v té samé formě zopakují. Pak už se Veselý vydává na cestu domů. Doležal následně přikládá k videu onen výpis z obchodního rejstříku, kde poukazuje na ony zmiňované akcie.

Svá zjištění pak Jiří X. Doležal publikoval v deníku Forum24.cz v článku „Komu patří proruská XTV, v níž vystupuje Luboš Xaver Veselý? Radní ČT odmítá odpovědět“.

„Vyrazil jsem se zeptat pana Veselého sám. Ještě předtím jsem ale napsal tajemnici Rady ČT a požádal ji o předání vzkazu panu Xaverovi. Pan radní je velmi zaneprázdněný člověk, nezbylo nám než počkat v pátek večer před studiem, odkud vysílá svůj pravidelný pořad,“ popisuje Doležal svou návštěvu Veselého, který právě vysílal v pořadu „Xaver Live“.

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí

Věnuje se dokonce i tomu, v jakém voze se Veselý vozí. „Někdy těsně po jedenácté se konečně Xaver vykolébal ze studia a nastoupil do svého luxusního vozu. Když vyjížděl, zamával jsem na něj, on otevřel okénko, a já položil onu základní otázku: ,Komu patří XTV? Ptám se vás jako radního ČT.‘ Člen Rady veřejnoprávní České televize odpověděl: ,Co je vám po tom, pane Doležale?‘ “ popisuje setkání.

„Takže si pamatujme, co nám radní Veselý vzkazuje: Občané, daňoví poplatníci, televizní koncesionáři, do toho, pro koho dělá člen Rady ČT, veřejnoprávní televize placené z vašich peněz, vám podle něj nic není!“ shrnuje Doležal.

XTV popisuje jako neprůhledný trs politické pseudopublicistiky. „Obrysem této politiky či politické orientace je těžce proruský a protiunijní výklad reality ve všech možných představitelných aspektech,“ dodává komentátor.

Veselého představuje coby tvář XTV, která „nadává z obrazovky ženám, Jana Palacha považuje za duševně nemocného člověka, a přesto všechno je členem Rady veřejnoprávní televize“.

Otázky kolem financování XTV se Veselý jal vysvětlil právě v tomto zmíněném pátečním živém vysílání „Xaver Live“. „Celou věc s hercem Měcháčkem majitelé XTV prý již předali právní kanceláři. A tak je to v pořádku. Je to vážné obvinění a je třeba, aby za svá slova každý nesl zodpovědnost,“ tlumočil vyjádření svých kolegů z XTV Veselý.

Sám k tomu dovysvětlil, že tato internetová televize žije především z přízně svých diváků: „XTV má své jasné majitele, kteří jsou podle zákona zaneseni v obchodním rejstříku. A je patrné, že žije zejména z přízně diváků, kteří se dívají na video, kde jsou reklamy. Kteří posílají své finanční dary na transparentní účet. Nebo si koupí předplatné XTV Premium.“

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…