VIDEO Zeman vykročil k policejnímu státu. Ovládá nás strach a zloba. Hrozí nám zkáza, hlásali Vrobel, Kostlán a Láska

09.05.2016 6:31

Občané se přestávají stydět za vyjádření nenávisti. Přestávají se stydět dokonce i za výhružky smrtí a to je obrovský problém. Musíme s tím něco udělat.Nesmíme dovolit, aby lži a nenávist zvítězily nad pravdou a láskou. V tomto duchu se nesl nedělní protest na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, kde pronesl plamenný projev i hudebník a aktivista Jan Vrobel, podle něhož nám hrozí zkáza. Do té nás podle dalších řečníků žene i prezident Miloš Zeman. Celou akci dokumentuje video DVTV.

VIDEO Zeman vykročil k policejnímu státu. Ovládá nás strach a zloba. Hrozí nám zkáza, hlásali Vrobel, Kostlán a Láska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gang ruských motorkářů Noční vlci se projel po Václavském náměstí

Před Kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze se v neděli sešly stovky lidí, aby se jasně postavili radikalizaci české společnosti. Převážně mladí lidé si nesli symboly Strany zelených, Pirátské strany nebo transparety s nápisem „zastavte Putina“, vlajku EU nebo české a syrské vlajky, čímž chtěli dát najevo solidaritu s uprchlíky z válkou poničené země. Účastnící akce nehodlali držet ústa. Místo mlčení zněla hesla o pravdě a lásce.

Na akci vystoupil např. muzikant Jan Vrobel, který se jako jeden z prvních Čechů vydal na cestu do Maďarska, aby pomohl uprchlíkům blížícím se do západní Evropy. Když se situace v Maďarsku stabilizovala, jal se pomáhat uprchlíkům na Balkáně.

Ovládá nás strach a zloba. Hrozí nám zkáza, varuje Vrobel

„Vážení přátelé, sešli jsme se dnes, abychom oslavili porážku nacismu a fašismu v Evropě,“ zahájil svůj projev. „Druhá světová válka byla mimo jiné bojem o samotnou podstatu člověka,“ pokračoval. Za tento boj zaplatily miliony lidí svými životy a my bychom podle řečníka nikdy neměli dopustit, aby se podobná situace opakovala. Musíme mít na paměti, že každý člověk má ve společnosti své místo a to bez ohledu na svůj psychický stav, náboženské přesvědčení, sociální postavení či sexuální orientaci. Podle Vrobela už nikdy nesmíme dopustit, aby byl člověk dehonestován a podmaňován násilím. „Již nikdy nesmíme dát průchod nevědomosti namísto vzdělání, manipulaci a lži namísto pravdy a nenávisti před láskou,“ hřímal.

V roce 2016 je prý však trochu hořké slavit konec druhé světové války, když vidíme, pod jakým tlakem je liberální demokracie, když vidíme, že mezinárodní smlouvy jsou porušovány a respekt člověka k člověku mizí. Liberální demokracie představuje podle řečníka  nejlepší vymyšlený politický systém, který je třeba znovu a znovu naplňovat a obnovovat. Jinak se dostaneme do područí autoritářských vládců, kteří mají ruce od krve, ať už mluvíme o nacistickém Německu, Sovětském svazu, Čínské lidové republice, nebo režimu Rudých Khmérů.

„Žijeme v době, kdy je duch násilí opět hmatatelný, šíří se skrz kolektivní nevědomí od člověka k člověku. Kde se dějí věci, které bychom si v časech skutečného míru neuměli představit a smáli bychom se jim jako výjevům z absurdních dramat. Iracionalita, chamtivost a nenávist uchvacuje náš veřejný prostor," varoval Vrobel.

Nesmíme si podle něj myslet, že se s porážkou nacismu do společnosti už nevrátí zlo. Podle jeho názoru k tomu už máme nakročeno, protože lidé spolu nemluví, maximálně se vzájemně osočují. „Pokud se budeme jeden druhého bát, štítit nebo s sebou opovrhovat, ... zbortí se přátelství a rodinné vazby a na úrovni společnosti vzniká atmosféra, která je krokem k něčemu, co žádný soudný člověk na planetě ... nechce zažít. Strach je přímá cesta ke zlobě, zloba je přímá cesta k nenávisti a nenávist je přímá cesta ke zkáze,“ pokračoval plamenně.

Rizika dnes vidíme všude kolem nás, v moci čínského či ruského kapitálu i v relativizaci hodnot a tomu je třeba čelit. Není to snadné, ale dospělí občané, kteří jsou schopni poučit se z vlastních chyb, nenechají se šikanovat a zastanou se šikanovaných, to mohou zvládnout. Všichni tito lidé mohou porazit lidskou nevědomost, z níž těží autoritativní režimy jako nacismus nebo bolševismus. Podle řečníka je to výzva, se kterou bychom se měli poprat.      

Prezident Zeman nás prý posouvá k policejnímu státu        

Dalším řečníkem na akci byl např. František Kostlán – nezávislý publicista a autor knih o životě migrantů. Na dnešní situaci si prý uvědomuje, jak tak kulturní národ, jakým byli Němci, mohli podlehnout Adolfu Hitlerovi. Měli bychom si dát pozor, aby se nám toto nestalo.

„Nejde už o žádnou hru. Náš prezident, aniž by se vláda ozvala, vykročil na cestu k policejnímu státu, že už ten první krok má za sebou. Není to jenom to, jakým způsobem se chová policie, je to i to, že ji politici za to chválí a prohřešky policie nikdo nevyšetřuje,“ udeřil Kostán. Znovu tak jsme v situaci, kdy politici používají policii proti vlastním lidem bránícím demokracii.    

Osobně se prý sklání před sovětskými vojáky, kteří prolili potoky krve v boji s nacisty. Ale zároveň nelze zapomenout, že tyto vojáky vedl diktátor a vrah Stalin. Dnes jsou lidé slepí k masovému vrahovi Asadovi v Sýrii, jsou slepí k porušování lidských práv v Číně jen proto, aby uzavřeli kšeft. Na to si musíme dát pozor.      

Lidé se přestali za nenávist stydět a klidně vyhrožují smrtí

Na demonstraci také zaznělo, že by se k sobě lidé v Česku měli chovat lépe. Pokud se na vás někdo oboří v obchodě, je nejlepší to přejít, protože jen tak se dostaneme k míru. Nechyběla ani píseň „My chceme mír, to je ta věta, ta musí zaznít do celého světa“.

Nakonec promluvil také senátor Václav Láska, který velmi ocenil projev Jana Vrobela. Sám prý chce taky mluvit o nenávisti. Ta je součástí každé společnosti, ale ona se mění doba. „Zatímco dřív byly nenávistné zprávy anonymní, tak dnes jsou hodně podepsány. Víte, co to znamená? Lidé se přestali za nenávist stydět,“ varoval člen horní komory Parlamentu ČR. Varoval před tím, že výhrůžky smrtí se stávají normou. A přiznal, že spoluzodpovědnost za to nesou i politici. Stačí se podívat na jednání Poslanecké sněmovny, která lidem ukazují, že hrubost je v pořádku.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

„Chovat se slušně, to je otázka lidskosti, ne barvy stranické legitimace. Ono je někdy těžké udržet nervy na uzdě a potlačit v sobě vztek, ale takováto shromáždění mi ukazují, že má smysl dělat politiku slušně,“ doplnil Láska. Veřejně se proto zavázal, že se bude chovat slušně  i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…