VIDEO Zrádce, my jsme lid! Toto musel přetrpět německý ministr, který útočí na odpůrce uprchlíků

02.05.2016 10:07

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas při návštěvě německého města Cvikov na vlastní kůži zažil, jak „pozitivně“ naladěné je obyvatelstvo vůči současné vládě i jemu osobně.

VIDEO Zrádce, my jsme lid! Toto musel přetrpět německý ministr, který útočí na odpůrce uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do Česka přiletělo dalších 23 křesťanských uprchlíků z Iráku. Dočasný domov najdou v Praze Braníku a ve Smilovicích na Frýdecko- Místecku

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

Na demonstraci pořádané odboráři ve více než stotisícovém Cvikově, které leží jen asi 25 km od hranic s Českou republikou, měl původně vystoupit šéf socialistů a vicepremier Sigmar Gabriel. Ten však byl nucen se pro nemoc omluvit a místo sebe poslal právě stranického kolegu Maase. Když se pokusil na pódiu ministr přednést svůj projev, byl okamžitě přehlušen nesouhlasnými výkřiky a hlasitým pískáním. Nepomohly mu ani reproduktory zapnuté na nejvyšší hlasitost. Lidé vykřikovali slova jako „zrádce“ a obligátní „my jsme lid“.

Maas patří mezi ministry vlády Angely Merkelové mezi nejméně oblíbené. V jednom z loňských průzkumů veřejného mínění, kde se lidé vyjadřovali ke dvaceti předním politikům, Maas obsadil až předposlední místo. Letos v září padesátiletý Maas však spodní příčky žebříčků popularity obsazuje se železnou pravidelností. Společně s kancléřkou Merkelovou mimo jiné patří mezi hlavní zastánce přistěhovalecké politiky otevřených dveří. Veřejnost si znepřátelil také svými ostrými odsudky na adresu těch, kteří nepatří mezi „vítače uprchlíků“.

Maas je svými kritiky obviňován ze snahy omezovat svobodu slova na sociálních sítích. Loni v prosinci ministr nominovaný za SPD hovořil o tom, že by měly být „nenávistné projevy“ na Twitteru, Facebooku nebo Googlu do 24 hodin smazány. Krátce po sexuálním obtěžování po silvestrovských oslavách v Kolíně nad Rýnem sice Maas volal po okamžitém vyšetření případu. Na druhou stranu však také hovořil o vážném nebezpečí plynoucím ze strany „krajní pravice“, která se podle jeho názoru snaží celou situaci zneužít ve svůj prospěch.

Sasko vůbec nepatří pro vládní politiky k zemím „zaslíbeným“. Při návštěvě jednoho ze zdejších uprchlických táborů v obci Heidenau byla místními obyvateli vypískána také samotná kancléřka Angela Merkelová. Do regionu přicestovala v reakci na útok extremistů na uprchlickou ubytovnu. V Sasku mají protiimigrační hnutí a strany silný vliv a v Drážďanech či dalších větších městech se často pořádají demonstrace pořádané hnutím PEGIDA nebo politickou stranou Alternative für Deutschland, které se v březnových spolkových volbách podařilo obsadit s mírnou ztrátou druhé místo za vládní CDU.

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…