VZP využila formu elektronické aukce při prodeji nemovitostí

12.05.2012 10:06

Všeobecná zdravotní pojišťovna razantně snižuje svoje provozní výdaje. Jedním z úsporných opatření je i rozhodnutí o prodeji vybraných nemovitostí a tím snížení celkových nákladů na jejich provoz.

VZP využila formu elektronické aukce při prodeji nemovitostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Jako první byla nabídnuta k prodeji administrativní budova v Českých Budějovicích na Lannově třídě s nádvořím a příslušejícím pozemkem. Jedná se o administrativní budovu, která prošla naposledy rekonstrukcí před více než 14 lety.

„Budova je provozuschopná, ale z hlediska nákladů je pro nás její využití problematické. V lokalitě je dostatek nabídek na kancelářské prostory a přímo v ulici je nová moderní administrativní budova s dobrými cenami za pronájem. Proto padlo rozhodnutí starou budovu prodat a získat levnější nájem v novém místě,“ uvedl ekonomický náměstek Jan Halama

S cílem dosažení co nejvyšší cenové nabídky a zajištění maximální transparentnosti prodeje realizovala VZP prodej budovy formou dražby s využitím postupů elektronické aukce.

„Je to nejtransparentnější způsob realizace jakéhokoliv výběrového řízení. E-aukce je férové prostředí pro všechny uchazeče, kteří mohou svou nabídku upravovat směrem nahoru, a tak reagovat na nabídky ostatních zájemců o nemovitost. Zároveň pro prodávajícího je to maximalizace ceny na trhu v daném čase“ uvedl Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, která prodej nemovitosti realizovala.

Na základě znaleckého posudku byla stanovena tržní hodnota administrativní budovy a příslušného pozemku ve výši 14 milionů korun.

S nabídkou uvedené nemovitosti bylo osloveno 515 realitních, developerských a dalších společností. Dne 26. 4. 2012 se konala E-aukce. Začalo se na vyvolávací ceně 17 milionů korun. V aukčním kole, které trvalo 35 min, se o administrativní budovu nakonec „utkali“ 2 zájemci. Vítěznou se stala nabídka ve výši 18,650 milionů korun.

„Pojišťovně se tak podařilo nejen snížit své náklady, ale díky transparentnímu výběrovému řízení dosáhla výnosu nad cenu znaleckého posudku o 4,65 milionu korun,“ vyhodnotil úspěšnou aukci náměstek Halama a potvrdil, že VZP hodlá v popsaném způsobu prodeje nemovitostí pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…