Václav Havel před 30 lety promluvil o Romech a jejich právech. Přidal zkušenost z vězení

27.07.2020 14:29

Server Romea.cz připomněl projev prezidenta Václava Havla, v němž před třiceti lety, ještě jako československý prezident, prohlásil, že Romové mají právo na své národní sebeuvědomění. Bez obalu popsal, kdo je rasista.

Václav Havel před 30 lety promluvil o Romech a jejich právech. Přidal zkušenost z vězení
Foto: Screen Youtube
Popisek: Václav Havel v roce 1990 na návštěvě Izraele

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí
V červenci 1990 Václav Havel promluvil na prvním světovém romském festivalu - RomFestu - v Brně.

Romové, tak jako kdokoliv jiný, mají právo na své národní sebeuvědomění a na respekt ke své etnické identitě. Lidé nejsou dobří či špatní proto, že patří k té či oné rase nebo k tomu či onomu národu. Kdo tuto základní pravdu neuznává, je rasista,“ poznamenal bez obalu s tím, že před Bohem jsou si všichni rovni. Všichni lidé nesou před Bohem stejnou odpovědnost za své skutky, ať už to jsou skutky dobré, či špatné. I toto Havel řekl hostům romského festivalu. Část jeho projevu je dostupná na sociální síti Facebook.

Ve vězení se naučil, že někteří lidé si pomáhají, jiní se raději udávají a dělící čára mezi těmito lidmi nevede mezi etniky, ale napříč celou společností.

„Na vojně i ve vězení jsem poznal mnoho skvělých lidí i mnoho lidí bezcharakterních. Mnozí mi pomáhali a mnozí mne udávali. Dělící čára mezi jedněmi a druhými šla napříč jejich národnostním původem a nezávisela dokonce ani na stupni jejich vzdělání. Tato zkušenost ve mně jen posílila můj odpor ke všem projevům rasismu,“ pravil Havel.

Komunistům tehdy vyčetl, že se po čtyřicet let své vlády nad touto zemí oháněli mnoha vzletnými slovy, ale ve skutečnosti jim osud Romů, tak jako osud desítek tisíc jiných lidí, byl lhostejný. Komunisté podle Havla Romům nerozuměli a co hůř, pohrdali jimi. „O čemž svědčí různá necitlivá administrativní opatření, potlačování romské kultury, romského jazyka a všech národních specifik,“ uvedl Havel

Po čtyřicet let vlády komunistů sice vznikaly různé komise, ale ty fakticky situaci Romů nijak nezlepšily.

„Romové - tak jako kdokoliv jiný - mají právo na své národní sebeuvědomění a na respekt ke své etnické identitě. Musí mít táž práva a tytéž povinnosti jako všichni občané našeho státu, měli by se těšit - tak jako jiné národnostní či kulturní menšiny - i určitým právům kolektivním, a nesmí na nich být uplatňován princip kolektivní viny či kolektivní odpovědnosti,“ pokračoval tehdejší prezident.

Na RomFestu v Brně - Líšni vystoupila vedle tehdejšího prezidenta i řada kapel a tanečních skupin.

Havlův projev si připomínáme ve dnech, kdy do kin vstoupil nový hraný film o prezidentovi nazvaný „Havel“.

Václav Havel o právech a povinnostech Romů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…