Václav Klaus na ČT o Řecku: Promluvil o pití ouza a zavzpomínal, jak prováděl reformy on

12.07.2015 22:39

Ve speciálu České televize k summitu eurozóny o řecké krizi vystoupil i bývalý prezident Václav Klaus. Ten označil Řecko za oběť špatné strategie evropské integrace a vyjádřil názor, že se žádný problém nevyřeší, dokud bude země setrvávat v eurozóně.

Václav Klaus na ČT o Řecku: Promluvil o pití ouza a zavzpomínal, jak prováděl reformy on
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

„Pro Řecko není možné žít se současným měnovým kurzem. A ten problém se nevyřeší, ani když jim odpustí půlku dluhu,“ začal Klaus svůj výklad. Podle něj Řecko zkrátka není způsobilé žít v měnové unii s ostatními evropskými zeměmi, a dokud si to politici v Bruselu neuvědomí, nic se nevyřeší.

Varoval také před nadměrnými nadějemi z reforem. „U nás padnul komunismus a my jsme dělali reformy celou dekádu a pociťujeme je dodnes,“ připomněl Klaus. Proto by si prý nikdo neměl myslet, že se přijmou nějaké reformní zákony, a hned bude dobře. „Pro člověka, který prožil reformy po pádu komunismu, je to směšná úvaha,“ dodal exprezident.

Moderátor se jej pak ptal, zda jsou řecké problémy projevem dlouhodobě krize EU. „Bylo by to lákavé říci,“ připustil Klaus. To, co se děje v Řecku, je podle něj spíše projev hlubších problémů, které v Evropě jsou.

„Řecko nezpůsobilo žádnou krizi, to si řekněme otevřeně. Řecko je obětí špatně zvolené strategie integrace,“ zdůrazňoval exprezident. Řecko je podle něj specifickou zemí. Klaus to přirovnal k tomu, když někdo jde ve čtyři hodiny spořádaně z práce domů, zatímco jeho kolega jde pít a veselit se. „Ony ty cypřiše, a to moře, a to ouzo prostě působí,“ dodal na adresu Řeků.

Podle Klause ale není problém toto samo o sobě, pokud tomu země přizpůsobí své chování. To však Řecko neudělalo, a to je hlavní problém. A právě to Klaus nejvíce vyčítá projektu eurozóny. „Kdyby měli drachmu, tak už dávno všude ve světě bliká červené světýlko a každý by jim řekl, už vám nepůjčíme ani halíř. Tím, že se schovali do eurozóny, tak se to jen oddálilo,“ myslí si exprezident.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…