Václav Klaus na Primě v plné síle: Tomu se usmívám. Že by hackeři ovlivnili volby, to rozumný člověk nemůže myslet vážně

08.01.2017 12:21

Exprezident Václav Klaus se prý jen usmívá, když slyší o údajných ruských pokusech ovlivnit americké volby. Každý rozumný člověk musí vidět, že je to nesmysl. Nejen tato slova pronesl v nedělní Partii FTV Prima. Kromě toho konstatoval, že migrační krizi zapříčinilo rozhodování evropských pseudoelit, a zastal se údajně démonizované francouzské političky Marine Le Penové. Pokud jde o českou politickou scénu, nešetřil kritikou nad levicovými „-ismy“, počínaje EET.

Václav Klaus na Primě v plné síle: Tomu se usmívám. Že by hackeři ovlivnili volby, to rozumný člověk nemůže myslet vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

„Já se pořád dívám s optimismem a důvěrou do budoucnosti a myslím, že by to takhle měli pojmout i lidé a nenechat si vnutit nějakou blbou náladu,“ zahájil Klaus svůj výklad náhledu na rok 2017.

Poté se okamžitě obořil na vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO). „Základní chyba byla v dobách solidního ekonomického růstu sestavovat deficitní rozpočet. Vláda se bojí, aby nebyla peskována. Druhým důvodem je strašné množství regulací, zákazů, příkazů, které brzdí investice. Lidé se bojí,“ varoval Klaus. A když už se něco konečně dostaví, tak se to musí okamžitě napůl zavřít, což je dobře vidět na dálnici D8. 

A když už máme přebytek, tak bychom ho měli využít na snižování státního dluhu. Tato vláda mnohdy spíše peníze rozdává, než aby splácela dluh.

Kromě toho také druhý český prezident připomněl, že si letos připomínáme sté výročí nástupu zrůdné komunistické ideologie. Dnes už komunismus není největší hrozbou, ale v jeho stopách kráčejí jiné levičácké -ismy, kterým je podle Klause třeba se postavit.

„Já vidím jiné -ismy, ale i podobné věci. Vystupují pod jinými jmény, ale jde jim o to samé, chtějí lidem všechno zakázat, přikázat a nařídit. Ten zákaz kouření v restauracích je jedna z tisíce věcí, které já vnímám jako nástup levičáckých metod, kde už to slovo komunismus není,“ pálil do vlády dál Klaus. Do stejného pytle prý patří Babišova EET nebo nařízení, která dětem zabraňují koupit si ve škole to či ono.

Pár slov padlo i k letošním sněmovním volbám. Host nikoli poprvé vyjádřil obavu, že tyto volby nebudou mít zásadní téma, jaké jsme viděli např. ve střetu Donalda Trumpa s Hillary Clintonovou v USA. Jedním z důvodů je i to, že je dnes česká pravice slabá a není schopná pozvednout protivládní prapor. Klaus však nikdy nebude lidem říkat, aby nechodili k volbám. „K volbám je třeba jít,“ zdůrazňoval exprezident před kamerami. Umí si ale představit, že lidé budou váhat nad tím, komu dají svůj hlas. Lidé navíc příliš nestojí o změnu. Možná brblají, ale jsou uvelebeni ve svém blahobytu.

Letos by měl také prezident Miloš Zeman ohlásit, zda bude znovu kandidovat na úřad hlavy státu, ale Klaus si netroufá odhadnout, jak se rozhodne. Ať už se rozhodne tak či tak, na Klausově odmítání přímé volby prezidenta to prý nic nezmění. „Já jsem vždycky odmítal přímou prezidentskou volbu jako nesystémový fenomén naší doby a na tom se nic nezměnilo,“ řekl.

Stranou pozornosti prezidenta Klause nezůstalo ani mezinárodní dění. Podle vlastních slov přivítal jak zvolení Donalda Trumpa 45. prezidentem USA, tak Brexit. „Britové se nebáli migrace. To je naprostý nesmysl, který je třeba odmítnout. Brexit byl jasným vyslovením názoru, že si o sobě Britové chtějí rozhodovat sami. A zadruhé je jasným vyjádřením fiaska evropského integračního procesu,“ uvedl Václav Klaus.

Le Penová je démonizována, míní Klaus

V zahraničí, na rozdíl od Česka, existují strany, které opravdu změnu chtějí, ale podle Klause jsou označovány za populistické a jsou karikovány. „To samozřejmě není jen Alternativa pro Německo (AfD) v Německu, ale také paní Le Penová, to je také Nizozemsko a abych nezapomněl na Itálii. Mimochodem, všimněte si, že mluvím o západních zemích, kde jsou lidé nespokojení, protože u nás převládá názor, že bychom měli být vděční, že nás v Bruselu do toho zlatého klubu vzali,“ podotkl.  

„Francie je pro mě trochu hádankou. Tam já nevím, protože ten klasický pravo-levý střet byl změněn tou revolucí v roce 1789,“ usmál se Klaus. „Uvidíme, co ta Le Penová, kterou také démonizují, ale je také asi normálnější, než na první pohled vypadá,“ doplnil.

Že ruští hackeři ovlivnili americké volby? Tomu se jen usmívám

Ve druhé polovině pořadu se vrátil ke zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Podle Klause se potvrzuje, že se Trump po svém zvolení bude chovat jinak než v předvolební kampani. Náš exprezident tento názor prý zastával již dlouho a dlouho v předvolební kampani. Jedna věc ale Klause přece jen překvapila. „Že Obama nezvládá konec své prezidentské kariéry a chová se absurdně, až dětinsky, to jsem nečekal,“ konstatoval.

Posléze se vysmál zprávám amerických bezpečnostních složek, že ruští hackeři ovlivnili americké volby. „Já se tomu opravdu usmívám. Já si myslím, že to rozumný člověk nemůže brát vážně. Víte, já si pamatuji z jedné konference projev prorektora jedné z ruských vysokých škol, kde on říkal: My máme v Rusku spoustu bláznů, ale že by byl v Rusku takový blázen, kterého by napadlo zaútočit na pobaltské státy, tak takového blázna tam snad nemáme,“ zavzpomínal Klaus. Podobně scestná je podle něj i představa, že Rusové ovlivňují americké volby. „Já tajným službám nevěřím v žádné zemi, nevěřím jim u nás ani v Americe.“

Nakonec se exprezident vyjádřil také k teroristickým útokům v Evropě a k uprchlické krizi. „Je potřeba jasně přiznat, že masová migrace do Evropy je důsledkem politiky evropských pseudoelit. A to, že nastává masová migrace, to s sebou nese i to, že přicházejí i ti, kteří chtějí dělat i něco jiného, než jen obtěžovat ženy, to je jasné. Druhá věc je, nakolik Evropa a Spojené státy napomohly rozvrácení Blízkého východu. Islámský stát mohl přece být snadno zlikvidován ve svých počátcích, jenže to se hrály různé mocenské hry. Takže tato situace bude pokračovat... Západ už propásl svou chvíli. Myslím, že je dobře, že do Sýrie vstoupilo Rusko a trochu tam stabilizovalo tu situaci,“ zaznělo z úst Klause. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…