Václav Klaus starší a Bohuslav Sobotka? Odsouzený finančník začal „zpívat“, píše se o obrovských penězích

19.12.2017 8:21

Kauza kolem společnosti Key Investments může nabrat nečekaných obrátek. Bývalý předseda představenstva společnosti Daniel Brzkovský se totiž rozhodl promluvit. Píší o tom Lidové noviny.

Václav Klaus starší a Bohuslav Sobotka? Odsouzený finančník začal „zpívat“, píše se o obrovských penězích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Rozhodl jsem se, že se nenechám vláčet a zničit kvůli skutkům lumpů, kteří jsou v klidu a dobrovolně nic nepřiznají nebo nic nechtějí řešit, protože jsou bohatí a na svobodě,“ řekl Brzkovský, jenž poslal svou sedmistránkovou reakci soudu. Mimo jiné se snaží přinést odpověď na otázku, kde jsou chybějící peníze, kdo byli skuteční akcionáři a kdo skutečně rozhodoval. Poukazuje na Vladimíra Kroužeckého. 

Brzkovský pak také jmenuje jednoho z akcionářů – Jiřího Weigla, jenž měl vlastnit pětinu firmy. Bývalý kancléř prezidenta Václava Klause tvrzení odmítá. 

„Od roku 2003 minimálně do dubna 2009 držela pro Jiřího Weigla 19 kusů akcií, tedy 19 procent akcií Key Investments, banka Barclays v Ženevě ve Švýcarsku prostřednictvím české pobočky Citibank Europe,“ tvrdí však Brzkovský s tím, že akcie se prý na banku převedly až poté, co se Weigl stal kancléřem.

Anketa

Která země střední Evropy má nyní nejlepší vládu?

20%
3%
70%
hlasovalo: 10365 lidí

Weigla pak zmiňuje i v souvislosti s privatizací Sokolovské uhelné, tedy ve spojitosti s kauzou Key Investments. Hnědouhelné doly totiž, jak píší Lidové noviny, svěřily firmě desítky milionů korun, 43 milionů však zmizelo. A Weigl měl v té době sedět v dozorčí radě Sokolovské uhelné. 

Poté, co Sokolovská uhelná od Key Investments v roce 2010 nedostala zpět investované peníze, podala prostřednictvím pražské právní kanceláře Pokorný, Wagner trestní oznámení. A Brzkovský nyní uvádí, že Radek Pokorný se podílel se svým přítelem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) na privatizaci Sokolovské uhelné do rukou managementu dolů. Sokolovská uhelná byla nakonec prodána za pouhé 2,6 miliardy. 

„Tedy pánů Štěpánka, Rokose a Kroužeckého, příbuzného Vladimíra Kroužeckého, osoby ovládající Key Investments. Tak se z těchto státních zaměstnanců stali přes noc miliardáři, když na úvěr od ČSOB nakoupili za nízkou cenu a bez jediné vlastní koruny státní podíl,“ uvádí Brzkovský. 

Brzkovský se pak také zaměřil i na bývalého ministra životního prostředí Tomáše Chalupu, jenž byl také starostou Prahy 6. „Podle mých informací Vladimír Kroužecký přes svoji firmu Eton vyplácel nejméně ve dvou případech v částkách 400 tisíc a 700 tisíc korun úplatky do rukou profesora Jiřího Fárka, který se dělil se starostou Prahy 6 Chalupou. Říkali tomu příspěvek na volební kampaň,“ zmínil pro Lidové noviny Brzkovský. 

Lidové noviny pak konstatují, že je s podivem, že policie a státní zastupitelství se nezajímaly o to, jak tendr na správu peněz Prahy 6 mohla vyhrát společnost, jejíž vlastník sídlil v maringotce za Londýnem.

„V srpnu 2003 starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa vítězi tendru poslal do správy prvních sto milionů korun. A postupně zvyšoval částky. V roce 2007 Key Investments svěřil 430 milionů, později až půl miliardy korun. Jenže v roce 2010 Key Investments nebyla schopna Praze 6 peníze vrátit,“ konstatují noviny s tím, že v celé věci však nikdo nebyl stíhán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…