Václav Klaus udeřil na pražskou a všechny s ní spojené kavárny. Podívejte se na ochutnávku z rozhovoru

02.02.2017 21:35

Razantní nástup Donalda Trumpa do Bílého domu, demonstrace proti jeho politice, údajná nespokojenost Američanů, ale i hodnocení tříletého fungování Sobotkovy vlády či útvaru proti dezinformacím. Tato témata jsme probrali s bývalým českým prezidentem Václavem Klausem, který byl hostem úvodního dílu nového pořadu PL TV Horké téma.

Václav Klaus udeřil na pražskou a všechny s ní spojené kavárny. Podívejte se na ochutnávku z rozhovoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozhovor s bývalým prezidentem ČR Václavem Klausem

Podle Klause se zdá, že Amerika a západní svět se staly takovou Českou republikou. „Kde my už čtvrt století známe, že je neuvěřitelný atak médií a jistých veřejných intelektuálů, akademického světa, kulturních celebrit proti státu, proti autoritám a politickým špičkám. My v tom světě žijeme 25 let a jsme trošku odolní,“ uvedl Klaus. Teď to podle něj vzniklo na Západě. „A Západ je z toho úplně vyplašený. Opět se prokázalo, že ty tzv. politicky korektní síly světa se dovedou spojit proti komukoli, kdo dělá nějakou razantní, rozumnou politiku,“ myslí si.

Podle nejnovějších průzkumů Trump trhnul rekord nad svými předchůdci, protože se prý znelíbil asi 51 procentům Američanů už v prvních osmi dnech ve funkci. Zatímco třeba Clinton, Bush nebo Obama této hranice dosáhli až po stovkách dní. Klaus takovým průzkumům nevěří. „Znám zase jiný průzkum, kdy se většina Američanů přihlašuje k tomu opatření na 120 dní zabrzdit přístup lidem ze sedmi více méně mimořádných, extrémních zemí. Ukázalo se, že všichni u nás ječí a většina Američanů je pro. Navíc bývá potlačováno, že těchto sedm zemí je vybráno Obamovou administrativou. Obama už chtěl něco takového zavést, nedostal se k tomu a Trump to teď udělal. Je to falešný křik, falešná věc a já s tím nemohu souhlasit,“ uvedl Klaus.

Obává se také toho, že protesty a hlasitá kritika budou trvat po celou dobu Trumpova mandátu. „Trvalo to celou dobu mého žití v politice a pražské a všechny s nimi spojené kavárny, newyorské a washingtonské, budou tohle téma mít také. Ti lidé totiž nic jiného nemají a zoufale potřebují člověka, který jde s jasnou, zřetelnou a lidem srozumitelnou politikou. Oni ho potřebují, aby ho mohli atakovat. Bez toho by neměli co dělat,“ říká Klaus v pořadu Horké téma pro PL TV.

Kompletní rozhovor s Václavem Klausem server ParlamentníListy.cz zveřejní v pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…