Václav Moravec a Petra Procházková si povídali o uprchlících. Jejich rozhořčení je prý pochopitelné

29.11.2015 15:08

Europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Pavel Svoboda (KDU-ČSL) diskutovali v Otázkách Václava Moravce o uprchlické krizi. Dáma si nebrala servítky a spustila ostrou slovní palbu nejen na adresu Bruselu, ale také na adresu Turecka. V úvodu ovšem promluvila novinářka Petra Procházková, která prošla cestu s uprchlíky. Poznala, že nás nezachrání žádné ploty. Posteskla si také nad tím, že v Česku chybí politik, který by občany uklidnil.

Václav Moravec a Petra Procházková si povídali o uprchlících. Jejich rozhořčení je prý pochopitelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Válečná novinářka Petra Procházková

„Mafie využila totálního vakua. Překonala veškeré struktury EU a v tuto chvíli je vlastně jedinou silou, která se o uprchlíky stará,“ zahájila.

Z cesty pamatuje především pocit vyčerpání a v podstatě nekončícího nevyspání. „Já jsem viděla policistu a říkala jsem si, on mě zase jde vzbudit,“ popisovala rozhořčeně. Z toho hlediska má určité pochopení pro uprchlíky, kteří jsou frustrovaní a unavení a se silami na dně.

Chápe prý obavy českých spoluobčanů, ale naší politické scéně jí chybí někdo, kdo by lidi uklidnil a ukázal jim cestu, jak vše společně zvládnout. „Naše politická reprezentace mě zklamala. Chyběl mi tu někdo, kdo mi řekne, že to společně zvládneme. Je jasné, na té cestě to bylo velmi dobře vidět, že nás žádné ploty nezachrání. Zachrání nás jedině komunikace,“ uzavřela své vyjádření novinářka.

Toho se chopila Konečná. Evropská unie ukazuje, že spolu nediskutuje a reálně nedokáže reagovat na to, co se děje. „My jako europoslanci jsme před rokem zatleskali papeži Františkovi, který nás varoval, že ve Středozemním moři umírají uprchlíci, ale od té doby se nic neděje.“

Svoboda se EU zastal. Prý už konečně začala jednat. Konečná se mu ale vysmála. Brusel ukázal, že není schopen zařídit ani mnohokrát probírané hot-spoty. Pochybuje také o tom, že EU zachrání spolupráce s Tureckem. Této zeni slibujeme budoucí členství v EU, ale podle komunistické europoslankyně je to jen prázdné gesto. „Řekněme si to upřímně, my Turecko v evropské rodině nechceme,“ konstatovala.

Nelíbí se jí proto, jak rychle německá kancléřka Angela Merkelová přislíbila Turecku peníze. Tureckému prezidentu Erdoganovi jde právě o ty peníze, tak ať je dostane, ale za jasně daných podmínek.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

S Tureckem je problém už v tom, že  Česko jako člen NATO posílá výzbroj Kurdům na boj proti Islámskému státu a Turecko Kurdy bombarduje.  „My jsme svědky situace, kdy nás náš vlastní spojenec potápí na naší vlastní lodi,“ pokračovala v palbě Konečná. Kurdové jako vytrvalí bojovníci proti islamistům si podle europoslankyně zaslouží vlastní stát – Kurdistán. Svoboda byl v této otázce o něco opatrnější.  Kdyby se hlasovalo o vzniku Kurdistánu, Svoboda by prý pravděpodobně hlasoval pro.

EU se podle jeho názoru nasazuje v uprchlické krizi psí hlava, ale měli bychom si uvědomit, že ochrana hranic EU není na Bruselu, ale na jednotlivých členských státech EU. Itálie a Turecko v tomto absolutně selhaly. „Dočasně bych je proto vyloučil ze Schengenu,“ udeřil Svoboda, kterému se nelíbí, že jsme kritizováni za malou solidaritu s ostatními státy EU, ale už se nikdo nebaví o tom, jak solidárně posílit vnější hranice Unie. Politik připomněl, že Česká republika nabízela Itálii pomoc při zvládání uprchlické krize, nabízela policisty a úředníky, ale nepřišla žádná odpověď.

Podle Konečné by ale ani zmenšení Schengenu  ničemu nepomohlo, protože není jisté, kdo by v Schenegnu nakonec zůstal, když už i Německo a Švédsko jasně říkají, že krizi nezvládají. Problém je podle jejího názoru v tom, že poslední tři roky je německá kancléřka Angela Merkelová hlasem Evropy. „A my nejsme schopni se jí postavit, bohužel toho není schopná ani česká vláda. To jsme ostatně viděli i včera, my kličkujeme jako had,“ pokračovala v kanonádě Konečná.Narážela tím na fakt, že se Česká republika nepřipojí ke slovenské žalobě na kvóty.

Komunisté prý už měsíc volají po tom, abychom se k té žalobě připojili, o čemž teď uvažuje i nová polská vláda a Maďarsko. Pokud totéž neučiní i naše vláda, můžeme v určitém okamžiku zůstat osamoceni. Svoboda ale její názor nesdílí. „Nevsadil bych kalhoty na to, že ta žaloba uspěje,“ kontroval europoslanec s tím, že tu žalobu četl a podle jeho názoru stojí na chabých základech. Finální verdikt ale vynese až soud a my si na něj budeme muset počkat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…