Václav Moravec se navezl do Zemana, dotkl se své sexuality, pochválil Kalouska a řekl, kdo zničil politiku

10.10.2014 9:31

Známá tvář politických debat, moderátor Václav Moravec v rozhovoru pro Magazín Lidových novin prozradil, co se děje, když jsou ve studiu Kalousek s Babišem, pohovořil o „polibcích smrti“ od Miloše Zemana a poodhalil něco ze zákulisí své profese.

Václav Moravec se navezl do Zemana, dotkl se své sexuality, pochválil Kalouska a řekl, kdo zničil politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Václav Moravec se minimálně každou neděli setkává s politiky a veřejně činnými osobnostmi. Před televizními kamerami rozplétá otázky vysoké politiky či kauzy, které hýbou společností. Může tedy bez problémů posoudit, kdo z naší politické garnitury chodí do studia připraven a kdo si naopak s vystoupením před diváky nedělá starosti nebo spoléhá na improvizaci.

„Miroslav Kalousek je velmi obratný diskutér, umí si sehnat informace a skvěle je použít. Navíc je to politický matador. A přesto mu to ve vztahu k veřejnosti moc nefunguje,“ myslí si žurnalista. „Připravený a s velkým množstvím podkladů chodí teď do Otázek Andrej Babiš. Zřejmě už zjistil, jak tvrdé řemeslo politika je, a také, že se stát nedá řídit jako firma. Já bych mimochodem politikem nechtěl být ani za nic, i když mi to stále někdo podsouvá,“ prozradil Moravec.

Zeman spoléhá na sloní paměť, ale dělá chyby

Zkušený moderátor, který se v průběhu let před mikrofonem či kamerami mnohokrát sešel se současným prezidentem Milošem Zemanem, říká, že právě on stojí na opačném konci. „On spoléhal a spoléhá na improvizaci. Žije tak trochu z podstaty. Myslí si, že nedostatek faktů přebije bonmoty a sloní pamětí – jenže v jeho projevech bývá množství chyb. Například v posledním vystoupení ve sněmovně si pletl paragrafy v návrhu služebního zákona,“ rýpnul si Moravec.

Prezident se nedávno na Václava Moravce naštval a označil ho za „podvodníka nebo amatéra“. Magazín LN se ptal, jak si s tím moderátor poradí, zda taková kritika ulpí v hlavě. „Ne. Já to považuju naopak za poctu, důkaz, že odhaluju slabá místa. Jste první novinář, s kterým o tom vůbec mluvím. Já neudělal nic jiného, než že jsem poukázal na prezidentovo klamání v debatě o služebním zákoně. Miloš Zeman měl v době svého premiérování politické náměstky, proti kterým dnes brojí, a měl je i ve svém návrhu služebního zákona. A moc dobře to ví. Podobně v některých věcech veřejnost klamal i Václav Klaus. A když jsem na to upozorňoval, vysloužil jsem si jeho ‚klatbu‘. Jenže novinář má povinnost rozrušovat lži, popřípadě výpadky paměti politiků včetně hlavy státu. Dělal jsem to za Václava Havla, za Václava Klause, dělám to za Miloše Zemana. A budu-li ještě v novinařině, budu to dělat i u budoucího prezidenta,“ vyznal se Moravec.

Dopisy diváků čtu a odpovídám na ně, říká Moravec

Veřejné debaty politiků před kamerami jim pomáhají získat přízeň diváků a tím i voličů. V předvolebních soubojích proto média hrají významnou roli. LN připomněly poslední prezidentskou kampaň. Podle některých totiž právě Moravec napomohl Zemanovu vítězství, když do debaty vnesl téma Benešových dekretů. Moravec však tvrdí, že ani v tomto světle necítí prezidentovu kritiku jako křivdu. „Karel Schwarzenberg se v té předvolební debatě dopustil chyby, když se neobratně vyjádřil k jedné z nejčastějších diváckých otázek, a protivník toho samozřejmě využil. Schwarzenbergův tábor mě pak onálepkoval jako zemanovce a Zemanovi fanoušci mi zase nemohli zapomenout, že jsem si rýpnul dotazem, zda nebude na Pražském hradě benzínka Lukoilu. Dostal jsem zkrátka velké množství sprostých reakcí z obou stran. Zeman vyhrál díky jiným věcem, včetně lživého inzerátu proti Schwarzenbergovi, zveřejněnému právě v den voleb,“ vysvětlil Moravec.

Reakce diváků Václava Moravce prý zajímají a na většinu z nich prý dokonce odpovídá. „Beru to jako svoji povinnost, protože mě si přece divák platí. A také se stane, že diváka napadne věc, která by mě nikdy nenapadla, nějaký jiný úhel pohledu. Ta pondělní chvilka masochismu ‚Nad dopisy diváků‘ prostě k mé profesi patří,“ tvrdí Moravec.

Magazín LN také poukázal na stranické manuály, které politici zejména před volbami dostávají, a ty jim radí, jak odpovídat na nepříjemné otázky nebo jaká používat gesta a podobně. „Něco vám řeknu: Standardní politiku neničí novináři, jak politici s oblibou tvrdí, ale všichni ti PR poradci, ty billboardové firmy, političtí podnikatelé – to prazvláštní okolí politiků. Ale politické tváře, za kterými nic není, proškolené nějakým přihlouplým manuálem, zažívají většinou rychlý pád. Jestliže sám politik nedodá politice vizi a obsah, tak ho všechny ty PR agentury, političtí podnikatelé a nevyzrálí poradci zničí. Použijí ho jako plastikový obal,“ konstatuje Moravec.

Osobní útoky si umím dát do souvislostí

Václav Moravec má po tolika letech v profesi své příznivce, ale samozřejmě i nepřátele a neuniká ani osobním útokům. Objevují se narážky na jeho sexuální orientaci a útoky typu, že patří k „růžové mafii“. LN zajímalo, jak takové osobní výpady snáší. „Bavím se tím. Oni čekají, že budu hystericky reagovat. Já se těm provokacím směju, protože si to umím dát do souvislostí, vidím, kdy se to objevuje,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…