Václav Moravec vytočen doběla. Tohle si dovolili na konkurenční televizi. Začal sypat další jména

31.10.2021 6:42

Po mnoha komentátorech i politicích se ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana vyjádřil i omilostněný dvojnásobný vrah a recidivista Jiří Kajínek, a to skrze vysílání CNN Prima News. Ohlasy přišly posléze. Moderátor České televize Václav Moravec nato v televizi připomenul „důvěryhodnost“ a v narážce navrhnul další jména. „Václav Kočka, Tomáš Pitr, bratři Březinovi, popř. manželé Stodolovi,“ zaznělo ve výčtu od známé tváře ČT. Nešlo však o jediný Moravcův komentář k dění kolem prezidenta.

Václav Moravec vytočen doběla. Tohle si dovolili na konkurenční televizi. Začal sypat další jména
Foto: Repro Reflex
Popisek: Václav Moravec v interview s Čestmírem Strakatým

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
Kajínek ve vysílání CNN Prima News uvedl, že Senát nemusel přistupovat ke krokům směřujícím k dočasnému zbavení prezidenta jeho pravomocí po dobu indispozice hlavy státu. Prý totiž do data, kdy se poprvé sejde nová Sněmovna a prezident musí osobně přijmout demisi končící vlády, ještě podle jeho mínění bylo „moře času“. „Do 8. listopadu zbývalo moře času a rozhodnutí nemuselo padnout hned. Byl to pokus o puč,“ hodnotí kroky Senátu omilostněný vrah.  

Ironicky se též vyjádřil k pochybám o Zemanově podpisu: „Moc se mi líbilo, že došlo k obviňování z falšování,“ zmínil.

Kajínek je rovněž toho názoru, že z videa Hradu, ukazujícího prezidenta na nemocničním lůžku, je patrné, že česká hlava státu je schopna se podepsat a „má dobrou mysl“. „Nemusíme prezidenta obdivovat, ale video ukázalo, že je schopen se podepsat, má dobrou mysl. Myslím, že říkal i německý citát. Ano, je nemocný, ale rozhodně to není případ, že by byl neschopen vykonávat svoji práci,“ nesouhlasí Kajínek s odborníky z Ústřední vojenské nemocnice.

Dvojnásobný vrah vděčí za své omilostnění právě současnému prezidentovi republiky. Zeman ho omilostnil v květnu 2017 a Kajínek se tak dostal po 23 letech z rýnovické věznice. Původně byl odsouzen k doživotnímu trestu.

Že se prostřednictvím vysílání televize CNN Prima News Kajínek vyjadřoval ke schopnosti českého prezidenta zastávat úřad a k jeho zdravotnímu stavu, neušlo ani známému moderátorovi veřejnoprávní televize Václavu Moravcovi. „Zpravodajská stanice americko-českého střihu, která se zaštiťuje slovem důvěryhodnost,“ okomentoval výběr hosta a v narážce pokračoval i s dalšími jmény lidí spojených s vraždami a s podsvětím. „Náměty pro pozvání dalších hostů ke zdravotnímu stavu prezidenta: Václav Kočka, Tomáš Pitr, bratři Březinovi, popř. manželé Stodolovi aj.,“ jmenoval moderátor.

Nebylo to první okomentování dění okolo prezidenta. Moravec se k videu se Zemanem, o němž hovořil i Kajínek, vyjádřil již dříve. On však byl zaražen spíše z abnormálního chování prezidentova okolí. „Bez roušek a respirátorů, včetně prezidentovy ošetřovatelky, zaměstnankyně KPR. ÚVN byla ve svých předchozích prohlášeních ještě mírná,“ podotkl Moravec.

Vyjádřil se též k výzvě, aby prezidentův poradce Martin Nejedlý odevzdal svůj diplomatický pas. „To je najednou statečnosti od premiéra a ministra. Stačí, aby prezident onemocněl a odebírají se diplomatické pasy a vyzývají ředitelé KPR k rezignaci. Pokud by byl prezident zdráv, kartel moci by vesele fungoval dál a BIS by již měla jiného ředitele,“ vyjádřil se.

Kromě Moravce však od moderátorů České televize zaznívají hodnocení situace kolem prezidenta i například od jeho kolegy Jakuba Železného. Ten kupříkladu srovnal, jak se o zdravotním stavu a schopnosti zastávat úřad hlavy státu informovalo za prezidentského působení Václava Havla a jak je tomu nyní. „Pokud člověk zažil, tak pamatuje,“ zaznělo od Železného s tím, že informace lékařů byly za prezidenta Havla vždy konzultovány a koordinovány s tiskovým odborem KPR a s mluvčím prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…