Václav Žák: Přímá volba je nebezpečná, jen prohloubí konflikty

13.02.2012 22:39

Přímá volba prezidenta žene zemi do záhuby. O tom je přesvědčen publicista a někdejší člen a místopředseda České národní rady Václav Žák, který tvrdí, že hlasování o přímé volbě je jen ústupek ve strachu z obyvatelstva, které si podle průzkumů veřejného mínění přímou volbu přeje zavést. Přímá volba ale bude podle odborníků nebezpečná, pokud se zároveň nezasáhne i do znění ústavy.

Václav Žák: Přímá volba je nebezpečná, jen prohloubí konflikty
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

„Ústavy všech zemí jsou texty, které je třeba pečlivě interpretovat. Vždy je přitom potřeba vycházet z účelu ústav, kterým je omezení svévolného jednání jednotlivců,“ píše Žák ve svém komentáři na webu Českého rozhlasu.

„Rozhodování jednoho ústavního hráče by mělo být podmíněno rozhodováním jiných. Například vláda utrácí peníze, ale podle not, které jí předepíše parlament a kontroluje Nejvyšší kontrolní úřad, popřípadě orgány činné v trestním řízení,“ připomíná základní systém nejvyššího právního dokumentu státu.

Česká Ústava je anomálie

Nepřímo volený prezident bývá ústavně neodpovědný, pak nemá vlastní politickou agendu a jeho akty platí teprve poté, co je za své přijme vláda. Tento princip u nás fungoval za vlády T. G. Masaryka.

„Česká ústava je anomálií. Neodpovědný prezident má rozsáhlé samostatné kompetence. Výsledek: oba dosavadní prezidenti, zejména však Václav Klaus, svoje kompetence překračovali, čímž oslabovali i tak slabé vlády,“ poukazuje komentátor, který byl signatářem Charty 77, a je přesvědčen, že zasadí-li se do takto pokroucené ústavy přímá volba, mohly by se ještě více prohloubit konflikty na politické scéně.

Partaje se bojí lidu

„Obávám se, že 8. únor budeme za čas slavit jako den populismu. Partaje ve strachu před veřejným míněním vážně poškodily ústavní systém,“ domnívá se Žák a dodává: „Vady se neprojeví, pokud veřejnost zvolí umírněného kandidáta, jemuž umírněnost vydrží po celou dobu prezidentství. Není to moc pravděpodobné. Naschvály prezidentských „osobností“ ukážou názorně, že se amatérské ústavní bastlířství nevyplácí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…