Vakcína je pro staříky. Děti nechte být! Jasný vzkaz státu

30.11.2020 8:39

Většina epidemiologů, imunologů a dalších odborníků se shoduje v tom, že nechat se očkovat proti novému typu koronaviru je dobrý nápad. Ideální by prý bylo, aby se nechalo očkovat na 60 procent populace. Hlavní hygienička Jarmila Rážová k tomu poznamenala, že očkování bude sice dobrovolné, ale lidé budou motivováni k tomu, aby se nechali očkovat. Imunolog Jiří Šinkora však nabídl na očkování zcela jiný pohled. „Budu velmi stručný. Vakcína proti SARS Cov-2 je pro staříky,“ uvedl.

Vakcína je pro staříky. Děti nechte být! Jasný vzkaz státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jarmila Rážová, hlavní hygienička ČR

Hlavní hygienička Jarmila Rážová v rozhovoru pro server iDNES.cz poznamenala. že cestu očkování považuje v boji s novým typem koronaviru za správnou. „Očkování je nejspolehlivější ochranou. Opakovaně se to ukázalo v historii například u spalniček nebo pravých neštovic, které díky plošnému očkování v podstatě úplně zmizely,“ uvedla.

Anketa

Důvěřujete Pavlu Rychetskému?

11%
89%
hlasovalo: 16233 lidí

Jedním dechem dodala, že je skoro hotová národní strategie očkování proti nemoci covid-19.

Národní strategii očkování proti covidu momentálně dokončujeme. Bude v ní jasně řečeno, které skupiny obyvatel budou očkovány přednostně, například zdravotníci, policisté, hasiči, učitelé, senioři a podobně. Následně budou definovány ostatní skupiny obyvatel. V každém případě ale půjde o dobrovolné očkování, to je nutné zdůraznit,“ řekla jasně.

Součástí národní strategie bude i kampaň, která si vytkne za cíl přesvědčit lidi, aby se opravdu nechali očkovat.

„Kdo bude očkovaný, bude moci bez absolvování testů využívat služeb, které by jinak mohl využít pouze při pravidelném opakovaném testování,“ poznamenala Rážová.

Imunolog Jiří Šinkora se však na sociální síti Facebook podíval na očkování zcela jinak a prohlásil, že je vhodné tak akorát „pro staříky“.

„Budu velmi stručný. Vakcína proti SARS Cov-2 je pro staříky, kteří si s novým virem nedokážou poradit díky tomu, že už nemají pružnou T buněčnou imunitu. Vakcinovat malé děti je nesmysl, jim je úplně jedno, který z koronvirů, nebo jakýkoli jiný virus, je napadne. Pokud si někdo myslí, že vakcinace proti koronaviru ho odstraní, neví vůbec nic o tom, jak tyto viry pracují a existují,“ poznamenal Šinkora

Poté zasadil ránu ministrovi zdravotnictví za hnutí ANO Janu Blatnému.

„Nevím, jestli je možné, aby ministr zdravotnictví přirovnal koronavirus k příušnicím, neštovicím anebo spalničkám. Bylo to ve zprávách a doufám, že to byl nějaký fejk. I to se na internetu objevilo, ale nevěřím tomu, že člověk na takovém místě nemá základní znalosti v oboru virologie a imunologie. Koronaviry nejsou ani chřipka, ani poxviry. Kdy to konečně někdo pochopí?“ vypálil otázku.

Imunolog Šinkora o vakcíně na covid

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…