Vakcinolog: Všichni očkovat, jinak to neskončí. Další dávka bude

07.07.2021 10:54

Profesor Roman Chlíbek vloni vystřídal kolegu Romana Prymulu v čele České vakcinologické společnosti. V rozhovoru pro Lidové noviny se přimlouvá za co nejrychlejší očkování a varuje před variantou delta, která je podle něj „časovaná bomba“.

Vakcinolog: Všichni očkovat, jinak to neskončí. Další dávka bude
Foto: Screen ČT24
Popisek: Profesor Roman Chlíbek v ČT

„Je až o šedesát procent nakažlivější, než běžný kmen viru. Nepodchytí-li se včas její šíření, může to být malér,“ varuje. V Británii už je delta (dříve „indická mutace“) nejrozšířenější a u nás to hrozí také.

Proto by lidé rozhodně neměli váhat s očkováním. Nakažlivější varianta totiž zvyšuje procento, při kterém je společnost proočkovaná. Vakcíny totiž vůči „deltě“ vykazují nižší účinnost, původně předpokládaných 75 procent očkovaných už je tedy málo. „Aktuálně se kvůli deltě doporučuje proočkovanost 83 procent,“ pobízí prezident do očkovacích center.

Lidé podle něj vidí, že vakcíny fungují velmi dobře, není čeho se bát a lidé vidí, že s postupujícím očkováním se situace na jaře uklidnila. „Zapojit se musíme všichni, jinak se bezpečného návratu k normálu nedočkáme,“ říká natvrdo. A zdůrazňuje, že rozhodně ještě není vyhráno.

Kdo by neslyšel na kolektivní odpovědnost, toho profesor Chlíbek láká na dovolenou. K té ale potřebujete obě dávky. „Většina státu uznává dokončené očkování. Jedna injekce na bezinfekčnost nestačí,“ varuje. I to by mělo lidi motivovat, aby se co nejdříve nechali naočkovat kompletně.

Vyvádí z omylu ty, kteří si myslí, že když covid prodělali, že očkování mají odložit. „Česká vakcinologická společnost dlouhodobě tvrdí, že prodělaný covid není kontraindikací i očkování,“ uklidňuje.

A otevřeně říká, že druhou dávkou to neskončí. Po nějaké době bude třeba další přeočkování. Chlíbek sám ale považuje za nesmyslnou lhůtu kratší než rok.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…