Vakcíny jsou bezpečné, ujišťoval Blatný na tiskovce. A varoval, že epidemie je stále křehká

04.12.2020 19:23

Proběhla tiskovka ke covidu. Byli zde všichni. Dušek, Šnajdárek i Blatný. Epidemie podle nich zpomaluje, ale situace je křehká. Ministr ubezpečil, že vakcíny jsou bezpečné. Urychlen nebyl prý ani vývoj vakcín či jejich testování, ale pouze administrativa. Očkování bude placeno z pojištění. Bude povinné?

Vakcíny jsou bezpečné, ujišťoval Blatný na tiskovce. A varoval, že epidemie je stále křehká
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministr Jan Blatný prezentuje opatření proti koronaviru

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je situace v Česku stabilizovaná a klesá počet hospitalizovaných pacientů. „Nicméně bohužel počet nakažených pacientů v seniorním věku je nominálně nebo v absolutních počtech srovnatelný, z čehož logicky vyplývá, že nám narostlo procentuální zastoupení těchto zranitelných skupin mezi nově diagnostikovanými. To je riziko, které si s sebou dále potáhneme ještě do prosince a bude generovat příjmy do nemocnic. Pokles během listopadu je však zřetelný i v mezinárodních statistikách,“ informoval Dušek.

Reprodukční číslo je v současnosti prý 0,93 a epidemie podle Duška zpomaluje. „To vidíme jak na populačních číslech nových případů, tak i na číslech z nemocnic.“ Ministr Blatný k tomu řekl: „Nyní je epidemie stabilizovaná, ale křehká a záleží na nás, jak to bude dál. Díky menšímu počtu hospitalizovaných se uvolňuje i péče o ostatní pacienty.“

Padla také informace, že od pátku do 18. prosince se mohou zdarma nechat testovat pedagogičtí pracovníci. „Na odběrových místech jsou i pro ně připravené antigenní testy,“ řekl plukovník Šnajdárek z Centrálního řídícího týmu. Na odběr se musí člověk objednat přes rezervační systém, který funguje na počítači, telefonech či tabletech. „Řešili jsme je tak, aby nedocházelo ke kumulaci lidí a byl zabezpečený plynulý chod v rámci odběrových center,“ dodal Šnajdárek.

Ministr Blatný se také vymezil proti údajným fake news, které jsou podle něj ve veřejném prostoru. Vakcíny jsou podle něj bezpečné. „Vakcíny mají jako základní pravidlo bezpečnost a rychlost, s jakou se vyvíjejí, souvisí s administrativními procesy. Nejde o zkrácení klinických částí vývoje vakcíny, ale administrace,“ upozorňoval občany Blatný.

„Uvědomme si, že virus SARS-CoV-2 patří k virům, na něž se v minulosti zaměřovaly výzkumné týmy a které se věnovaly výzkumu vakcín na tyto viry. Znalosti bylo možné využít. Farmaceutické firmy i výzkumné týmy se v současné době předcházejí v tom, jak rychle posunout vývoj dále a kolik do něho vložit investic právě proto, aby všechno proběhlo rychle. Koneckonců každý z nich je také ochotný do výzkumu investovat mnohem více finančních a lidských zdrojů,“ dodal.

V pátek ve Sněmovně poslanci schválili také návrh zákona o očkování, které má být hrazené z veřejného pojištění. „Má být zakotveno právo pojištěnce na očkování hrazené ze zdravotního pojištění,“ řekl poslancům ve Sněmovně při schvalování vládního návrhu zákona ministr zdravotnictví Jan Blatný. Očkování proti covidu bude dobrovolné.

Stát také převezme garance za očkování. Z toho vychází, že v zákoně bude i nárok na případné odškodnění občanům, pokud toto očkování způsobí zdravotní újmu. Takovou pojistku si vymínili poslanci SPD. Zákon nyní půjde do Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…