Valachová chce začít víc podporovat humanitní obory

28.01.2016 11:49

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce začít víc podporovat humanitní obory. Řekla to dnes při rozdávání vysvědčení v pražském Karlínském gymnáziu. Školu si k návštěvě vybrala právě proto, že se zaměřuje na výuku češtiny, literatury, dějepisu a společenských věd. Pro základní a střední školy šéfka resortu zvláštní plán nemá, podpora bude spíš symbolická. Posílit by se ale mělo financování humanitních fakult.

Valachová chce začít víc podporovat humanitní obory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

„V nejvyšších politických patrech se skloňuje jen technické vzdělávání. Možná to technikům nepřijde, ale potřebujeme také vědět, jak se vypořádat se stárnutím společnosti či jak zajistit sociální služby,“ uvedla Valachová.

Pro základní a střední školy „specifický plán“ podpory humanitních oborů ministryně nemá. Podotkla ale, že takzvaný program excelence středních škol se nezaměřuje jen na technické vzdělávání. Školy v programu mohou dostat body za to, když jejich studenti letos uspějí v krajských, celorepublikových či mezinárodních soutěžích. Podle získaného skóre pak příští rok přitečou peníze. Ty se využijí na odměny učitelů, kteří se na přípravě soutěžících podíleli. Cílem je zkvalitnění péče o nadané žáky.

Na vysokých školách se podle ministryně posílí financování humanitních oborů. Některé fakulty se potýkají s finančními problémy, řekla ministryně.

Valachová dnes předala vysvědčení 30 studentům a studentkám 2.A. Žádala je, aby ji „potrápili dotazy“. Ptali se třeba na její denní režim, povinnou maturitu z matematiky, centrální opravování maturitních slohů z češtiny, názor na komiks o uprchlících či na to, zda si myslí, že jsou dnešní děti hloupější než předchozí generace.

Ministryně se zmínila i o jednotných přijímacích zkouškách na střední školy. Poprvé by se měly konat příští rok na jaře. „Chceme srovnat znalosti žáků, kteří jdou na gymnázia a odborné školy. Pro studenty i školy je to fér, budou moci porovnat, jak na tom jsou, a pak na sobě pracovat,“ řekla Valachová.

Ředitel Karlínského gymnázia Petr Viták zavedení jednotných přijímaček podporuje. Nesouhlasí ale s tím, aby zkoušky museli dělat i uchazeči o dálkové studium. „Máme studenta, kterému je 63 let. Nedovedu si představit, že by skládal přijímací zkoušky. To pak na školu (do dálkového studia) nikdo nepůjde,“ řekl Viták.

Rozsáhlá novela školského zákona s jednotnými přijímacími zkouškami a dalšími změnami je nyní ve sněmovně. Poslanci předlohu pustili do dalšího projednávání loni koncem října. Školský výbor debatu o normě už dvakrát přerušil. Vrátí se k ní v únoru. Zákonodárci zatím podávají pozměňovací návrhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…