Valachová nechce ze zákona jmenované profesory

04.12.2015 15:20

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) odmítá návrh, aby byli profesoři, pokud prezident 60 dní nekoná, jmenováni ze zákona. Na dotaz ČTK to řekla na dnešním setkání s novináři. Tento poslanecký návrh ve čtvrtek podpořila Česká konference rektorů (ČKR). Valachová s návrhem nesouhlasí primárně pro právní vady návrhu, ale nelíbí se jí ani jeho obsah. Sama preferuje zachování současného stavu. O možných změnách ve jmenování profesorů bude v pondělí jednat koaliční rada.

Valachová nechce ze zákona jmenované profesory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

Návrh, který k prezidentově pravomoci jmenování ze zákona doplňuje možnost jmenování automaticky po uplynutí 60 dnů, předložil 24. listopadu poslanec ANO David Kasal. Vedle něj jsou pod ním podepsáni místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) a předseda KSČM Vojtěch Filip. "Princip je takový, že budete mít profesory, které jmenoval prezident, a profesory, kteří se jimi stali ze zákona kvůli prezidentově nečinnosti," uvedla Valachová.

Vedle právních vad tento návrh odmítá také kvůli tomu, že dává prezidentovi možnost kandidáty na profesuru selektovat. Bylo by jen na něm, koho jmenuje osobně a komu bude muset stačit osvědčení z ministerstva. Akademické reprezentace prý její názor znají.

V reakci na tuto poslaneckou aktivitu ministryně požádala poslance ČSSD Antonína Seďu, aby předložil návrh, který převádí pravomoc jmenovat profesory na ministra školství. To je možnost, o níž Valachová hovořila po nedávném jednání s prezidentem Milošem Zemanem. "Můj návrh není ústupek prezidentovi. Učinila jsem to z důvodu, abych umožnila širokou debatu," vysvětlila.

Způsob jmenování profesorů se vrátil do centra pozornosti kvůli tomu, že Zeman od jara odmítá jmenovat Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Vyčítá jim prohřešky z minulosti. Dotčení na Zemana podali žaloby a chtějí, aby mu jmenování uložil soud. Společně s Univerzitou Karlovou a Vysokou školou ekonomickou, kde absolvovali jmenovací řízení, zastávají názor, že splnili veškeré zákonné podmínky pro jmenování. Na jmenování profesorem tak ze svého pohledu mají právní nárok.

Vládní verze předlohy s žádnou zásadní změnou nepočítá. Poslanci budou mít vedle dvou pozměňovacích návrhů z řad koaličních stran na stole ještě návrh Petra Fialy (ODS), který pravomoc převádí na rektory. "Nepodporuji žádný z pozměňovacích návrhů. Preferuji, aby situace zůstala, jak je," řekla ministryně. "Pokud prezident pravomoc nevykonává, bude se zodpovídat rozhodnutí soudu a bude to vyřešeno," doplnila.

V pondělí se bude způsobem jmenování profesorů zabývat koalice. "Předložila jsem to na koaliční radu proto, že pokládám tuto záležitost za výsostně politickou. Mění se pravomoci jednotlivých aktérů," řekla Valachová. Vládní návrh novely vysokoškolského zákona je ve druhém čtení, 14. ledna ho bude znovu projednávat školský výbor.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…