Válek: Léky? V květnu bude lépe

18.01.2023 11:52

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na počátku tohoto roku varoval v Otázkách Václava Moravce, že vlna respiračních onemocnění hned tak neopadne a upozornil, že se bohužel hned tak nepodaří vyřešit problémy s výpadky léků. Podle Válka by situace mohla být lepší až v květnu. Informace z lékáren naznačují, že ministr popsal tíživou situaci přesně. Dodávky antibiotik sice přicházejí, ale přicházejí v příliš malém počtu a příliš pozdě. A zástupci lékařů a lékárníků tvrdí, že problémům s antibiotiky se dalo předejít.

Válek: Léky? V květnu bude lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotnický materiál

Já jsem říkal už někdy v červnu, že se sem dostane ta chřipka, co byla v Austrálii. Upozorňoval jsem, že přes Vánoce to mezi dětmi mírně poklesne kvůli tomu, že se budou děti méně setkávat. To se také stalo. Ale po Vánocích se to zase změní a problém bude až do března,“ nechal se slyšet ministr Válek v Otázkách Václava Moravce na počátku ledna.

„Pane doktore, já nebudu lhát,“ obrátil se Válek na Moravce. „Ta situace vážná je, ta situace je vážná v celé Evropě a ta situace je velmi vážná v celé Evropě i ve Spojených státech. My ale máme výhodu v tom, že se nám podařilo oslovovat i hráče mimo evropský trh, jako je Kanada, a tady je potřeba poděkovat poslancům, že máme zákon, na jehož základě já můžu tento lék poptávat a koupit. Tady pan prezident Krebs a jeho kolegové odvádějí neskutečnou práci. Já mu za ni velmi děkuji. Ale faktem je, že situace bude složitá celý tento rok, protože výroba léků se plánuje zhruba s osmnáctiměsíčním předstihem,“ varoval Válek.

Vláda i EU podle něj dělá všechno, co může, a na podzim by mohlo být o něco lépe. „Ale do konce května se budeme potýkat s nedostatkem léků. My se budeme sem snažit dostat alespoň jeden lék z dané kategorie. A samozřejmě budeme postupovat tak, aby nebyl ohrožen život pacientů. Ale opravdu si nemyslím ani já, ani odborníci z našich týmů, že bychom měli nařizovat povinné nošení roušek v MHD, v divadle a jinde,“ uvedl Válek.

Zástupci lékařů a lékárníků však tvrdí, že problémům s antibiotiky se dalo předejít. Ministerstvo se podle jejich názoru mohlo rozhodnout, že se léky včas předzásobí, protože to, že bude vlna respiračních onemocnění vyšší v lednu a v únoru se dalo předvídat, neboť je to v podstatě každý rok stejné.

Situace s nedostatkem léků je podle šéfa České lékárnické komory Aleše Krebse nejhorší za třicet let. Podobně se vyjádřil i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Medicínu už dělám třiadvacet let, nic takového jsem ale ještě nezažil,“ zhodnotil současný stav pro LN.

Zdůraznil, že ministerstvo dokázalo sehnat na půl milionu balení různých antibiotik. Do republiky postupně dorazí během ledna a února.

Podle mluvčí lékárnické komory Michaely Bažantové už se dodávky antibiotik skutečně obnovují, stále ale pomalu. Počty krabiček jsou navíc omezené. „Pořád ani není dostatek všech druhů antibiotik,“ řekla LN. „Nastal takzvaný dominový efekt. Když vypadne z dodávek jeden z léků, začne se místo něj používat jiný. Velká poptávka ale způsobí, že i tento druhý přípravek brzy dojde,“ dodala.

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček rozhořčení lékařů a lékárníků chápe, ministerstvo ale podle něj rychleji zareagovat nemohlo. „Dramatickému vývoji totiž dlouho nic nenasvědčovalo – čísla o dodávkách léků kopírovala spotřebu obvyklou v předcovidových letech. Byla skoro stejná jako v roce 2019,“ řekl.

„Některá balení, která jsme nyní zajistili, budou mít cizojazyčný obal. Vždycky ale u nich bude vytištěný příbalový leták v českém jazyce. Léky vydávané v lékárně jsou vždycky prověřené. Pacienti nemusí mít obavu, že cizojazyčné balení bude méně účinné nebo méně bezpečné,“ vysvětloval náměstek Dvořáček pro server Seznam Zprávy.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve Sněmovně ujišťoval poslance, že do Česka dorazí i léky proti horečce pro děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak je možné, že v okolních státech je léků dostatek?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 18.01.2023 12:36:22
Není to náhodou tím, že oni od nich nevyhnali Číňany, jako jsme to udělali my. A nebo jenom všechny léky neodvezli na Ukrajinu jako my?

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …