Válek oznámil změny. Duben přinese naději

26.01.2022 22:32

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes na tiskové konferenci po jednání vlády k protiepidemickým opatřením oznámil, že lidé, jimž vyjde pozitivní PCR test na covid, budou v dalších třiceti dnech vyjmuti ze systému karantén a nebude se jich týkat testování. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se nechal slyšet, že v dubnu lze očekávat zrušení covidových omezení a návrat k normálu.

Válek oznámil změny. Duben přinese naději
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Aby lidé, kteří budou mít pozitivní PCR test na covid, byli v následujících třiceti dnech vyjmuti ze systému karantén, navrhl na jednání ministr zdravotnictví Válek. Premiér Fiala to následně přednesl novinářům jako hotovou věc. Návrh má vejít v platnost od příštího týdne.

„Člověk, který prodělá omikron, má po pěti dnech izolace zhruba třicet dnů prakticky nulovou pravděpodobnost, že se znovu nakazí,“ řekl Válek s tím, že z toho vyplývá i nule se blížící riziko, že dotyčný nakazí někoho jiného.

Ministr Válek predikoval, že k normálu bychom se po covidové pandemii mohli vrátit od dubna. „Chtěl bych přijít s plánem a strategií návratu k normálu, tak abych to mohl na vládě projednat v březnu. Doufám, že 1. duben uvítáme návratem k normálu,“ sdělil s tím, že s vládou by chtěl svůj návrh projednat v březnu.

Podle ministra budou čísla potvrzených nakažených lidí s covidem-19 ještě růst, a to až k 80 tisícům pozitivních testů za den. Poté by tempo šíření infekce mělo zpomalovat. Válek počítá s tím, že pak už nebudou opatření potřeba.

Znovu by podle něj mohly být otevřeny třeba noční kluby, restaurace by mohly podávat alkohol i po desáté hodině večerní a hosté by v nich nemuseli předkládat očkovací pasy. 

V Česku se nyní šíří nakažlivější varianta koronaviru omikron. V úterý přibylo v Česku 39 614 pozitivních testů s koronavirem. Dokonce mírně stoupl i počet hospitalizovaných, který dosud v mezitýdenním srovnání klesal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…