Válka na Staromáku: Policie zadržela 144 lidí. Pořadatel háže vinu na Hamáčka. A do toho zahřměl Prymula

19.10.2020 16:53

Policisté při nedělních protestech na Staroměstském náměstí proti vládním protiepidemickým opatřením zadrželi 144 lidí. Čtrnáct z nich je podezřelých z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Při protestech utrpělo zranění několik policistů, jeden z nich má těžký otřes mozku. Ministr vnitra Hamáček očekává vysoké exemplární tresty pro útočníky. Zprávu přinesl iDNES.

Válka na Staromáku: Policie zadržela 144 lidí. Pořadatel háže vinu na Hamáčka. A do toho zahřměl Prymula
Foto: Vysílání Novinky.cz
Popisek: Policejní vodní dělo rozhání demonstranty

Anketa

Je dobře, že policie rozehnala demonstranty na Staroměstském náměstí?

80%
20%
hlasovalo: 25654 lidí

V neděli se na pražském Staroměstském náměstí sešlo více než dva tisíce lidí, kteří demonstrovali proti vládním opatřením. Část demonstrantů se po oficiálním ukončení akce utkala s policií. Útočníci házeli na policisty láhve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní dělo či zásahové obušky. V ulicích létaly kostky, petardy i světlice. Po hodině potyčka skončila.

Policejní mluvčí Eva Kropáčová napsala: „Z celkového počtu bylo 130 osob zajištěno podle zákona o Policii ČR a 14 osob zadrženo pro podezření z trestného činu. Kriminalisté ve všech čtrnácti případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví.“

Svolavatel demonstrace podle ministra vnitra nese za dění na akci odpovědnost a bude čelit správnímu řízení. „Já předpokládám, že budou tresty velmi drakonické,“ uvedl v Rádiu Impuls k potrestání útočníků Hamáček.

Akci svolal občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti (HON). Fotbaloví a hokejoví fanoušci různých klubů předem avizovali, že se k ní připojí. Podle vyjádření spolku na Facebooku policie nezákonně zablokovala všechny východy ze Staroměstského náměstí.

Poté „agresivní elementy“ a policejní provokatéři rozpoutali střety, uvedl spolek. Zablokování únikových koridorů z akce však podle HON vyvolalo v části demonstrantů velmi silné negativní emoce, a ti se tak ke střetům připojili.

„Domníváme se, že ministr vnitra ČR Jan Hamáček zcela nezvládl situaci tím, že si prosadil předčasné ukončení do té doby pokojné a zákonné demonstrace, a tím vyvolal pocit hrubé nespokojenosti u části demonstrantů,“ vyjádřil se spolek na Facebooku.

Pražská policie se proti tvrzení ohradila, odmítla také, že by incident vyprovokovala. Policisté podle Kropáčové z taktických důvodů uzavřeli dva východy z náměstí, další ale byly prý otevřené. Sám organizátor také účastníky opakovaně upozornil, kterými ulicemi mohou lidé odejít. „Všichni měli možnost v klidu opustit náměstí a nikdo jim v tom nebránil,“ řekla Kropáčová.

Podle vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly budou po protestech stovky zbytečně nakažených navíc. „Když jsem viděl, co se tam dělo, považuji to téměř za pohrdání práce zdravotníků, kteří jsou v první linii a riskují nákazu, aby minimalizovali další nemocnost a šíření nemoci,“ zamoralizoval si ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …