Válka na Ukrajině pokračuje. A co překvapivého chystá Vladimir Putin?

23.06.2014 11:44

Zbývají čtyři dny a vyprší další „jednostranné příměří", které vyhlásil kyjevský prezident Petro Porošenko, aniž by boje opravdu ustaly. To platí nejen pro rebely z Donbasu, ale i pro ukrajinskou armádu a milice operující na ukrajinském území. Na řadu bude muset přijít „plán B" nebo i „plán C", píše analytička zahraničních zpravodajských zdrojů a novinářka Tereza Spencerová na serveru Literární noviny.

Válka na Ukrajině pokračuje. A co překvapivého chystá Vladimir Putin?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Petro Porošenko svůj mírový plán dopředu projednal s Putinem a ten ho podpořil s tím, že by se měl začít vést dialog s východoukrajinskými rebely. Ruský prezident pak o mírovém urovnání na Ukrajině jednal ještě s představiteli Francie a Německa, ministr zahraničí Sergej Lavrov podle Literárních novin na stejné téma hovořil s americkým kolegou Johnem Kerrym. Důvodem je prý to, že Porošenkův plán je spíše americký a unijní a boje v jeho rámci pokračují.

„Jinými slovy, válka pokračuje, stejně jako oficiálně vyhlášený mírový plán, přičemž jediným záchvěvem rozumu zdají se být občasné výměny těl padlých mezi armádou a rebely," píše Spencerová.

Celý článek k dispozici ZDE.

Kyjev se 27. června chystá podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. Kdy smlouva vstoupí v platnost, by mělo být na jeho vlastním rozhodnutí. „Velká unijní benevolence za situace, kdy chce Brusel přijmout nikoli skutečný stát, ale de facto jen jakousi jeho skořápku. S nakradeným (nezaplaceným) plynem na půl roku dopředu, za hranicí státního bankrotu, bez klobouku, bos," píše analytička. Podpisem smlouvy život pro Ukrajince snazší nebude, jen se spíš ještě více vyhrotí střet mezi Západem a Ruskem.

Své plány má nejen kyjevský prezident

Porošenko už pro případ neúspěchu vymyslel „detailní plán B". Neprozradil sice, o co jde, podle Literárních novin se ale zdá, jako by jej zúčastněné strany vzaly za svůj. A je prý jasné, že svůj plán B má i Rusko, USA a nejspíš i rebelové, kteří žádají nikým neuznanou Jižní Osetii, aby uznala nezávislost „lidových" republik Donbasu.

Ruský prezident už ale podle Spencerové přistupuje k „plánu C" a odjíždí na návštěvu Rakouska, „státu, který důsledně odmítal drastické protiruské sankce kvůli anexi Krymu, jehož ministr zahraničí připouští, že EU zaplatí za Ukrajinu celý plynový dluh, a hlavně státu, v němž má ústit plynovod South Stream a má proto eminentní zájem na jeho urychlené výstavbě. A po této nejspíš příjemné zastávce plné 'vzájemného porozumění' a 'konstruktivního dialogu' má ruský prezident ještě v plánu účast na finále fotbalového mistrovství v Brazílii," konstatuje autorka.

Podle článku lze předpokládat, že nevyhlášená asymetrická válka bude pokračovat, a zmiňuje i další střípky, které jsou prý k uchopení současné ukrajinské reality nezbytné. Mezi nimi jde prý například i o to, že ministr zahraničí Andrej Deščycja, který Putina nazval „čůrákem", už není ministrem a bude odklizen na nějakou ambasádu ve světě.

Pravý sektor zase oznámil ustavení Praporu Sašky Bílého, tedy bojového oddílu pojmenovaného po jednom z lídrů hnutí a mafiánovi Alexandru Muzyčkovi, který byl policií zabit v březnu za zcela nevyjasněných okolností. Pravý sektor mluví o popravě a dožaduje se rezignace ministra vnitra Arsena Avakova.

„Právě 'shodou okolností' na Kolomojského a Avakova nyní Rusko vydalo mezinárodní zatykač za 'organizování vraždy, používání zakázaných prostředků v boji a metod vedení války, únos, a bránění novinářské činnosti'," píše Spencerová s krátkým dovětkem na závěr: „A je tu další západní politik bez argumentů - Putin se stal nově Hitlerem (a Stalinem v jednom) v očích litevské prezidentky."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…