Válka u Moravce: Babiš a Bárta na sebe vytáhli tousťáky a začali si nadávat

10.03.2013 14:31

UVNITŘ VIDEO, ANKETA Souboj toastových chlebů u Moravce. Tak by se dala nazvat debata v Otázkách Václava Moravce. Podle majitele Agrofertu Andreje Babiše za vysokou cenu potravin může hlavně strana Víta Bárty. Podle šéfa VV za to zase může podnikatel Babiš. Místo debaty o cenách, potravinové soběstačnosti či zemědělské politice EU se tak mezi hosty řešila snůška obviňování, nadávek a lží.

Válka u Moravce: Babiš a Bárta na sebe vytáhli tousťáky a začali si nadávat
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předseda VV Vít Bárta v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Podle miliardáře Babiše za vysoké DPH, a tedy za vysoké ceny potravin, může hlavně Vít Bárta a Věci veřejné. Babiš zdůraznil, že předseda VV a jeho 19 „kumpánů“ v září roku 2011 hlasovalo pro zvýšení DPH z deseti procent na čtrnáct. „Zvedlo se DPH všech produktů. Pan Bárta je hlavní viník ve zvyšování cen DPH,“ řekl Babiš s tím, že stejně hlasovali ještě v listopadu.

Anketa

Kdo vás zaujal více?

hlasovalo: 2863 lidí
Bárta prohlásil, že i kdyby měl Babiš pravdu, Věci veřejné mohou jen za čtyři procenta, kdežto Agrofert za zbývajících 18 procent. Jeho straně tak v opozici nyní zbývá akorát křičet po změně. Například by chtěli navrhnout opatření, aby se Babiš s Agrofertem nemohl chovat tak, jako doteď.

Škůdce a manipulátor

Nynější předseda véček si vyslechl z úst miliardáře celou řadu urážek. Právě Bárta je podle Babiše největší škůdce tuzemských potravin a manipulátor veřejnosti, který neustále lže. Tak jako před volbami, jako v případu dálnic či vypořádání se s politickými dinosaury, vedle kterých nakonec skončil. „Nechápu, proč vůbec s Bártou debatuju. Je jako Brouk Pytlík, který rozumí všemu,“ poznamenal ironicky Babiš a vytáhl stejně jako oponent toustový chléb na stůl.


(ReproFoto: ČT24)

Usměvavý Bárta chtěl především slyšet vysvětlení, proč je v Čechách cena potravin vyšší než u sousedů v Německu, přičemž namítl, že rozšiřování Babišova Agrofertu může způsobit diktát cen na trhu. K demonstraci neopomněl předvést láhev plzeňského piva, byť mezi Prazdrojem a Babišovým holdingem není příliš společného.

Podnikatel připomněl, že je mylné si myslet, že producenti na trhu rozhodují o cenách potravin. „Ve světě není nikdo, kdo má takové postavení. Ani Danone, ani Coca-Cola, ani Nestlé,“ bránil se Babiš. Místo neustálých výtek bychom naopak jako Češi měli být hrdí, že jeho firma koupila největšího pekaře v Německu. Většinou to totiž bývá obráceně.

Bárta se v OVM opřel do Babiše i kvůli kvalitě jednotlivých potravin, například kuřete z Vodňan. „Obdivuju, jaký je Bárta lhář. To já bych nedokázal,“ znovu očastoval předsedu VV a pozval ho do Vodňan rovnou na exkurzi. „Jen doufám, že vás tam nezapíchnou,“ dodal Babiš. České potraviny jsou, podle něj, jedny z nejlepších v Evropě. Může se totiž jednoduše dopátrat původ.

Komentář Víta Bárty:

Je velmi úsměvné, že Andrej Babiš a jeho koncern Agrofert čítající přes dvě stě firem tvrdí, že nemá vliv na cenu potravin. Tento jeho argument je naprosto lichý. Babiš ovládá od hnojiva přes osivo, sklízecí techniku, obilná sila, mlýny, pekárny, masny, drůbežárny, velkochovy atd…

V každém segmentu od vidlí po vidličku má zastoupení. On sám tvrdí, že je to proto, aby mohl kontrolovat kvalitu potraviny, ale toto multilevelové zastoupení mu samozřejmě umožňuje i kontrolu ceny. V čem je ale klíčová výhoda Andreje Babiše? To jsou sila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…