Válková napsala ostrý dopis Vojtěchovi. Děti podle ní mají nárok na rodičovský doprovod i v časech karantény

27.04.2020 23:45

Objevily se situace, kdy zdravotnická zařízení odmítla přítomnost zákonných zástupců coby doprovodu dětí. Na to se však zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních nevztahuje. Média upozorňují i na případy, kdy nemocniční personál reagoval arogantně či až agresivně. Na to, že některé nemocnice nedodržují základní práva dětských pacientů, upozornila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková v dopise ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Ministerstvo zdravotnictví v reakci vydává doporučení.

Válková napsala ostrý dopis Vojtěchovi. Děti podle ní mají nárok na rodičovský doprovod i v časech karantény
Foto: Vít Hassan
Popisek: Helena Válková na kampani ANO

Anketa

Pokud jde o koronavirus: Myslíte, že to nejhorší je už za námi?

14%
86%
hlasovalo: 10712 lidí
„V době epidemie covid-19 Ministerstvo zdravotnictví explicitně vyjmulo doprovod hospitalizovaných dětí ze zákazu návštěv ve zdravotnických zařízeních. Nicméně z různých zdrojů se dozvídám, že k této výjimce není přihlíženo,“ píše Válková ve svém dopise adresovaném ministru Vojtěchovi.

Na Válkovou se obracejí nevládní organizace rodičů i Výbor pro práva dítěte. „Upozorňují mimo jiné na skutečnost, že dochází k opakovanému porušování práva dětí na přítomnost zákonných zástupců, a to včetně doprovodu nejmenších dětí,“ vysvětluje ministrovi.

Nemocniční personál bývá arogantní či dokonce až agresivní: „Bohužel se tak často děje s vysokou mírou arogance až agresivity ze strany nemocničního personálu. Namísto poskytnutí relevantních informací dle zákona se rodičům dostává výmluv, proč naplnění jejich zákonných práv a práv jejich dětí není možné, respektive vhodné.“

Situace podle Válkové pochází z dlouhodobých rozdílů mezi různými zdravotnickými zařízeními. „Je nutno upozornit, že za současné situace pouze vycházejí na povrch dlouhodobé rozdíly v praxi jednotlivých nemocnic v otázce práv pacientů. Tento problém se totiž nevyskytuje pouze v souvislosti se současnou epidemií. Zmíněné podněty a stížnosti na nezákonný postup se ozývaly opakovaně již dávno před ní,“ doplňuje.

Podle zmocněnkyně je nutné záležitost vnímat v souvislosti s duševním zdravím dětských pacientů. „S ohledem na současnou probíhající reformu duševního zdraví je nadto nezbytné tuto záležitost vnímat v souvislosti s duševním zdravím dětských pacientů. Ti se totiž mimo jiné dostávají do náročné a stresující situace, jsou-li ve špatném zdravotním stavu a v neznámém prostředí nemocnice odloučeni od svých nejbližších,“ upozorňuje.

Vojtěch v reakci pro server iDnes.cz napsal, že kvůli problematice vydali nové doporučení: „V návaznosti na podněty jsme vydali nové metodické doporučení, které má sloužit k vyjasnění nesrovnalostí, jež se v praxi objevují při poskytování zdravotní péče nezletilým pacientům. Věřím, že obzvláště v této době, která je natolik složitá, budou poskytovatelé zdravotních služeb respektovat naše doporučení a vnitřní pravidla nemocnic nebudou zasahovat do práv pacientů nad míru, která je nezbytně nutná.“

Nařízení Ministerstva zdravotnictví o zákazu návštěv v nemocnicích platí kvůli pandemii koronaviru už od 10. března. Zákaz se však nevztahuje na návštěvy zákonných zástupců nezletilých pacientů.

Je však zaznamenáno několik případů, kdy nemocniční zařízení k výjimce nepřihlédla.

Server Aktuálně.cz například upozornil na případ matky, která si šla do nemocnice v Mostě vyzvednout své děti po předčasném porodu, zdravotní sestra jí v  tom ovšem bránila. Matka upozorňuje, že k tomu nebyl žádný důvod. Spor ukončila městská policie, po jejímž příjezdu si matka mohla děti vzít domů. Porodnice incidentu lituje.

V březnu se také na organizaci Liga lidských práv obraceli rodiče, kterým Fakultní nemocnice v Brně znemožňovala vstup do areálu za jejich hospitalizovanými dětmi.

Deník N dále přinesl případ matky sedmileté dcery, na kterou personál Dětské nemocnice v Brně zavolal dokonce strážníky. „Přišli jsme v neděli dopoledne na pohotovost do Dětské nemocnice kvůli dceřině úrazu oka. Řekli nám, že ji na několik dní hospitalizují. Jela jsem domů pro věci, a když jsem se vrátila, chtěla jsem ji jen pozdravit a říct jí, ať je v klidu a myje si ručičky. Sestra i doktorka se mi vysmály a zavolaly na mě městskou policii,“ popsala matka sedmileté dcery.

„Přišli pro mě jako pro nějakého kriminálníka. Křičeli na mě všichni i se sestrami, že nemám právo na nic, protože je vládní opatření. Že se na dceru nemůžu ani podívat. Nakonec ji přivedli na chodbu, kde jsem jí v doprovodu policie mohla z pěti metrů zamávat, a vyvedli mě jako nějakého vraha,“ dodala. Policie nakonec uznala, že z její strany došlo k pochybení.

Podle úterního metodického doporučení Ministerstva zdravotnictví k přítomnosti zákonných zástupců u nezletilých pacientů v době nouzového stavu musí nemocnice respektovat to, že nezletilý pacient má právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce. Odmítnout přítomnost zákonného zástupce však z důvodu zvýšené opatrnosti a zajištění epidemiologických opatření, která povedou ke zmírnění šíření onemocnění covid-19 lze, pokud například kýchá, smrká nebo kašle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…