Válková žádá další prošetření v kauze Opencard

26.02.2014 8:17

Ministryně spravedlnosti Helena Válková chce prověřit do důsledků kauzu Opencard. Podle zjištění MF Dnes je nespokojená s tím, že se nedaří před soud postavit potencionální viníky, kteří pak vystupují pouze v roli svědka.

Válková žádá další prošetření v kauze Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

V pondělí sice soud potrestal pět někdejších úředníků pražského magistrátu v kauze Opencard, ale případ tím podle MF Dnes nekončí. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) prý žádá došetření. Reaguje tak i na kritiku, že v kauze údajně předražených tramvajenek Opencard byli odsouzeni jen řadoví úředníci, zatímco tzv. velké ryby stíhány nejsou. I soudce Alexandr Sotolář, který pětici úředníků odsoudil, prý poznamenal, že jejich role byla v kauze podružná. Jenže členové rady nebyli obžalováni, a tak soudu nepřísluší hodnotit jejich vinu.

Ministryně žádá prověření a zlepšení dozorování

Ministryně podle MF Dnes proto napsala dopis státnímu zástupci Pavlu Zemanovi a žádá jej, aby podnikl další kroky k prošetření, například aby nařídil kontrolu či zařídil dohled Vrchního státního zastupitelství v Praze. „Znepokojuje mě současný trend, kdy i přes četná trestní oznámení se nedaří před soud postavit potencionální viníky, kteří následně vystupují pouze v roli svědků,“ píše Válková. Podle ní se může jednat o nedostatečnou dozorovou činnost, v tomto konkrétním případě městského státního zastupitelství.

reklama

autor: dkr

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…