Válkův nadstandard. Špidlovi přeskakoval hlas: „Dělíte lidi podle peněženky“

06.11.2022 20:32 | Ze sítí

Dvojí kvalita péče pro české občany? To vymyslí jen hlupák! Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyvolává pozvednuté obočí kvůli zavedení nadstandardů ve zdravotnictví, které by omezily rozsah hrazené péče. Nesouhlasí s ním zdravotnické a sociální odbory, návrh považují za asociální. Velká kritika zaznívá i z řad opozice, konkrétně od šéfa hnutí SPD, a svůj nesouhlas vyjádřil i Jiří Dolejš z KSČM. Politici koaličních ODS a STAN se k situaci stavějí rezervovaně.

Válkův nadstandard. Špidlovi přeskakoval hlas: „Dělíte lidi podle peněženky“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek směřuje na jednání vlády

Odbory na rozdíl od ministra tvrdí, že návrh je asociální a za demagogické označily v dnešní tiskové zprávě tvrzení, že nadstandardy by přinesly zkvalitnění péče pro všechny pacienty. O vrácení nadstandardů do hry mluvil ministr na sobotní programové konferenci TOP 09. „Je velmi bezohledné přijít s návrhem v nynější ekonomické krizi, kdy se mnoho lidí obává o svoji budoucnost a kdy strmě roste počet lidí, kteří už se propadají do chudoby a pro které je problém vyjít s penězi,“ uvedl Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR.

Připomněl, že kabinet letos prosadil odebrání zhruba čtrnácti miliard korun ze zdravotnictví snížením plateb za takzvané státní pojištěnce na loňskou úroveň. „Sobotní vyjádření politiků TOP 09 vedou k vážnému podezření, že současná vládní koalice úmyslně vytvořila ve zdravotnictví krizi, aby ji nyní mohla řešit zredukováním péče hrazené ze zdravotního pojištění a ponecháním kvalitnější péče pouze pro ty, kteří si budou moci platit připojištění,“ stojí v tiskové zprávě odborů.

„V souvislosti se současnou vládou se často uvádí, že ji občané zvolili proto, že si přáli změnu. Ale opravdu si voliči vládních stran přáli změnu našeho zdravotního systému a rozdělení zdravotní péče na kvalitnější péči jen pro bohaté a horší péči pro ty, kteří nebudou mít na připojištění?“ citoval odborový svaz v tiskové zprávě svou předsedkyni Dagmar Žitníkovou. Poukázala také na to, že peníze z připojištění by nepřicházely do zdravotnictví, ale do zdravotních pojišťoven. „Do zdravotnictví by se dostaly teprve tehdy, až dojde k pojistné události a až ji pojišťovna bude ochotna proplatit,“ dodala Žitníková.

Bývalý poslanec za KSČM Jiří Dolejš na sociální síti upozorňuje, že dvojí standard zdravotní péče už de facto existuje a vláda pokračuje ve snižování kvality veřejných služeb: „Ministr za TOP 09 to jen chce uzákonit. Po úvahách o prodloužení doby odchodu do důchodu další z nápadů současné vlády, který snižuje kvalitu veřejných služeb. Heslo ‚Dostupná kvalita pro všechny‘ se v této souvislosti stává prázdným žvástem,“ píše.

Proti realizaci nadstandardů se ohradil i předseda hnutí SPD Tomio Okamura, Válka nazval sobcem a hlupákem: „Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) oznámil, že Fialova vláda zavede dvojí kvalitu zdravotní péče tzv. nadstandardy, což znamená horší péči pro chudší a lepší pro bohatší,“ uvedl s tím, že to je pro SPD nepřijatelné.

Podle Okamurovy SPD v rámci veřejného zdravotnictví a veřejného zdravotního pojištění musejí naši občané dostat tu nejlepší dostupnou zdravotní péči v daném místě a čase.

„Jen sobec a hlupák může požadovat opak, jelikož například drahé přístroje pro náročné zákroky ve zdravotnictví nemáme díky pár nejbohatším lidem, ale díky tomu, že deset milionů všech našich občanů platí daně, a díky tomu bylo možné ten který přístroj zakoupit,“ pokračuje Okamura.

Další důvod, proč by vláda podle opozičníka měla podat demisi. „Tento vládní návrh je dalším důvodem pro to, aby asociální a sobecká vládní pětikoalice Petra Fialy skončila! Ukrajincům posílají desítky miliard, ale na naše potřebné občany vláda kašle. Demisi!“ uzavřel svůj facebookový příspěvek.

Novelu zákona, která umožnila dělit zdravotní péči na standard a nadstandard a již prosadil někdejší ministr zdravotnictví TOP 09 Leoš Heger, zrušil před zhruba devíti lety Ústavní soud. Byly uvedeny jen ve vyhlášce. Norma umožňovala rozdělení péče na „základní“ a „ekonomicky náročnější“. Pojišťovny hradily levnější variantu, rozdíl v nákladech platil pacient.

Válek podotkl, že ve zdravotnictví neexistuje nic, kde by nadstandard nevedl ke zvýšení kvality péče. „Ve chvíli, kdy řekneme, že jsou nadstandardy, říkáme, že prostě budou dvě skupiny kvality péče,“ řekl Válek. Není ale podle něho možné říkat, že jde o asociální záležitost. Pokud nyní stát tvrdí, že bezdomovec má v současnosti stejnou péči jako miliardář, je to absurdní, dodal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak uvedla, že jde o dlouhodobou stranickou prioritu. Řekla, že je potřeba se zaměřit i na udržitelnost zdravotnictví, což souvisí s udržitelností rozpočtu. Podotkla, že podle Válkova odůvodnění to přinese zkvalitnění pro všechny. Zdůraznila, že je ale potřeba nadstandardy dobře vysvětlit veřejnosti. „Ale zároveň je to jedna z těch věcí, které bychom měli začít řešit,“ dodala.

Politici ODS a STAN se stavějí k nadstandardům rezervovaně

Politici koaličních ODS a STAN se stavějí rezervovaně k případnému zavedení nadstandardů ve zdravotnictví. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS zdůraznil, že dostupnou kvalitní péči musejí dostat všichni lidé, kteří odvádějí zdravotní pojištění. Podle poslance hnutí STAN Ondřeje Lochmana nesmí nastat snížení kvality u standardní péče. Opoziční hnutí ANO podle poslance Martina Kolovratníka se zavedením nadstandardů jednoznačně nesouhlasí.

Baxa poukázal na to, že jde o návrh, který přednesl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na programové konferenci své strany. „Základní princip, který naše vláda striktně dodržuje, je ten, že se musí dostat dostupná kvalitní péče všem občanům nebo všem těm, kteří platí zdravotní pojištění. To je přece naprosto nezpochybnitelné,“ zdůraznil ministr kultury.

Debata je podle Baxy možná o zavedení eventuality dobrovolného doplňkového připojištění, což je v programu kabinetu. „Rozhodně nesměřujeme v žádném případě k tomu, aby docházelo ke snižování velice dobrého standardu českého zdravotnictví,“ dodal.

Rovněž Lochman řekl, že rozhodně nesmí nastat snížení podle něho vysoké kvality u standardní péče. „Můžeme se o tom bavit, ale zatím bychom k tomu byli velmi opatrní,“ podotkl k nadstandardům.

Kolovratník míní, že rizikem je i možný přesun dobře placených výkonů z veřejných nemocnic do soukromých zařízení, a tedy úniky peněz ze systému. „Vždycky budeme proti, takovou věc nikdy nemůžeme podpořit,“ řekl.

Někdejší sociálnědemokratický premiér Vladimír Špidla pokládá Válkův návrh za katastrofu. Rozdělil by podle Špidly zdravotnictví „podle peněženky“ a standard by byl „zoufale slabý“. „Chcete-li to řešit připojištěním, do připojišťovacích částí se musí vložit dostatek výkonů. Systém vysaje všeobecné zdravotní pojištění, tak jak je dnes, a přesune to ve prospěch lidí, kteří mají peníze,“ uvedl.

Novelu zákona, která umožnila dělit zdravotní péči na standard a nadstandard a již prosadil někdejší ministr zdravotnictví TOP 09 Leoš Heger, zrušil před zhruba devíti lety Ústavní soud. Byly uvedeny jen ve vyhlášce. Válek na sobotní programové konferenci TOP 09 řekl, že by chtěl zákon vrátit do hry. Ministr zároveň podotkl, že ve zdravotnictví neexistuje nic, kde by nadstandard nevedl ke zvýšení kvality péče. Připustil ale také, že by vznikly dvě skupiny kvality péče. Zároveň ale odmítl, že by šlo o asociální záležitost.

Baxa se dnes v televizní debatě také vyslovil proti zavedení školného na vysokých školách, což je jeden ze tří desítek návrhů Národní ekonomické rady vlády pro ozdravení veřejných financí. Řekl, že s takovým návrhem „bytostně nesouhlasí“, poukázal na to, že část studia nad stanovenou časovou hranici už zpoplatněná je. Rovněž Lochman uvedl, že hnutí STAN by se za zvýšení poplatků nepostavilo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…