Vaňhová se Špidlou společně proti Kalouskovým výrokům

16.05.2012 18:44

Čerstvou kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha využil ministr financí Miroslav Kalousek ve svých posledních vyjádřeních, jimiž vyvolal dojem, že celkové čerpání evropských peněz je ohroženo nedostatky regionálních operačních programů. To zcela odmítá jak mluvčí stinové vlády ČSSD pro evropské záležitosti Vladimír Špidla, tak ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

Vaňhová se Špidlou společně proti Kalouskovým výrokům
Foto: red
Popisek: Hejtmanka Jana Vaňhová ve své kanceláři

Zadržení a následné obvinění poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha z přijetí úplatku vedlo ministra financí Miroslava Kalouska k okamžitému zastavení regionálního operačního programu pro střední Čechy. Následně vyjádřil obavy, že sociální demokracie v krajích dramaticky ohrožuje čerpání prostředků Evropské unie.

Takovou dezinterpretaci podle odborného mluvčího stínové vlády pro Evropské záležitosti Vladimíra Špidly ČSSD jednoznačně odmítá. „Právě Regionální operační programy jsou v čerpání evropských peněz mezi všemi operačními programy dlouhodobě nejúspěšnější,“ tvrdí Špidla s odkazem na to, že v ROPech prošlo všemi kontrolami i ze strany EU 38 procent sumy, která je pro ROPy v programovém období 2007 až 2013 k dispozici.

Problematické jsou operační programy spravované ministerstvy

Expremiér naopak poukazuje jako na problematické operační programy, které jsou spravovány jednotlivými ministerstvy, kdy například v Operačním programu Doprava je zastavena certifikace a ČR hrozí ztráta asi 30 miliard korun. „Stejně fatální je například situace v resortu školství, kde v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost hrozí ztráty také v desítkách miliard korun,“ upozorňuje Špidla.



„Dalším zásadním problémem, který ohrožuje čerpání jako celek, je špatné fungování auditního systému, vedeného Kalouskovým ministerstvem financí, vůči němuž má Evropská komise největší výhrady,“ připomíná bývalý eurokomisař Špidla s tím, že z toho jasně vyplývá, že ROPy nemohou ohrozit čerpání jako celek, i když není vyloučeno, že k dílčím ztrátám může dojít. Za čerpání v převažující části peněz ale zodpovídá vláda prostřednictvím svých ministrů.

ČSSD žádá rychlé prověření projektů ve středních Čechách

Vzhledem k tomu, že opakované snahy jednat o problému na mimořádné schůzi sněmovny vládní poslanci zamítli, apeluje ČSSD na ministra financí Kalouska, aby co nejrychleji prověřil všechny případy a projekty v ROP Střední Čechy, které považuje za sporné a přijal náležitá opatření k tomu, aby ČR nevyplatila peníze do pochybných projektů. „Současně je nutné, aby ministr Kalousek co nejrychleji otevřel plynulé čerpání všech projektů v ROP Střední Čechy, o kterých není žádný spor a neblokoval tak další čerpání evropských peněz pro ČR,“ vyzývá Špidla.

Proti postupu ministra Kalouska se ohradila i hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, podle níž začal hon dotační inkvizice. „Po zatčení středočeského hejtmana Davida Ratha se v České republice rozpoutal hon na údajné zneuživatele evropských dotací. Stačí ukázat prstem, a hned jste vinni. Důkazy nejsou potřeba a když, vždy se najde někdo, kdo je ochotně a za tučnou úplatu připraví,“ říká pro ParlamentníListy.cz hejtmanka Vaňhová.

Kontroly projektů proběhly v rozporu se stanovenou metodikou 

Stačí si prý zadat audit, protože takové auditorské firmě bude každý věřit. „Dnes už si nikdo nevzpomene, že renomované auditorské firmy umějí velmi dobře manipulovat se skutečností. Akcionáři zkrachovalých společností Enron nebo Parmalat by mohli vyprávět. I v současné dluhové krizi Evropy mají prsty. Do poslední chvíle všem tvrdily, že vysoké státní dluhy jsou v pořádku a nic nehrozí,“ podotýká hejtmanka Ústeckého kraje.

Za příklad uvádí společnost Deloitte Advisory, kterou si ministerstvo financí najalo  aby provedla audit 35 projektů financovaných z ROP Severozápad, z nichž sedm projektů připadá na Ústecký kraj. Všech 35 projektů bylo s chybami. „Kontroly ale proběhly v rozporu se stanovenou metodikou. Navíc v případě sedmi Ústeckých projektů šlo o údajné chybné administrativní úkony. Ústecký kraj odmítá jakékoli systémové pochybení či zneužití v případě svých projektů a je připraveno svůj postup hájit,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz Vaňhová.

S provedeným auditem dělá Kalouskův úřad tajnosti

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová považuje za zarážející způsob, jakým ministerstvo financí o výsledcích kontroly informovalo. V pátek 11. května k nim vydalo oficiální tiskovou zprávu, aniž by subjekty, které byly auditovány, dostaly od ministerstva jakoukoli oficiální informaci a možnost se vyjádřit.

„Mimochodem tuto tiskovou zprávu na webových stránkách ministerstva ani nenajdete. Následně to samé ministerstvo odmítlo audit společnosti Deloitte Advisory poskytnout médiím, dále jej jakkoli komentovat a dokonce oznámilo, že tento audit není ještě dokončen. Proč tedy ministerstvo vydává k závěrům auditu tiskovou zprávu, když není dokončen?“ ptá se hejtmanka Vaňhová s očekáváním, že jí na to někdo odpovědný odpoví.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…