Varování před třetí světovou válkou. Novinářka Procházková odhaduje, jaké zbraně teď Rusové mohou přesunout do Sýrie

08.04.2017 9:48

Ruská média varují před střetem velmocí, třetí světovou válkou a použitím jaderné zbraně, píše v dnešních Lidových novinách novinářka Petra Procházková.

Varování před třetí světovou válkou. Novinářka Procházková odhaduje, jaké zbraně teď Rusové mohou přesunout do Sýrie
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

Obraz prezidenta Donalda Trumpa coby přítele Ruska se v tamních vládních médiích rozplynul, píše Procházková. A připomíná, že hlavní včerejší reakcí Kremlu bylo přerušení platnosti memoranda o zabránění incidentům a zajištění bezpečnosti letů v syrském vzdušném prostoru. „Pozastavujeme spolupráci s Pentagonem v rámci tohoto ujednání,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov. Zdůraznil, že jen třiadvacet amerických raket zasáhlo cíl, šestatřicet prý dopadlo neznámo kam. Podle něj mohly způsobit velké ztráty na životech. Státní televize později uvedla, že kromě deseti vojáků zahynuli při náletu civilisté včetně čtyř dětí. Navíc Američané údajně připravovali tento útok dávno před incidentem s chemickými zbraněmi.

Ruské ministerstvo obrany podle Procházkové prohlásilo, že výrazně posílí ruský kontingent, především protiraketovou obranu syrských ozbrojených sil. Do Sýrie by mohly putovat další raketové sestavy S-400 i letadla Il-76 vybavená systémem A-50 „Šmel“ (Čmelák), s jehož pomocí lze včas odhalovat balistické nestrategické rakety vystřelené na vzdálenost do 800 kilometrů. Je možné, že Rusové do Sýrie pošlou i své nejnovější rakety 40N6E s doletem 400 kilometrů, které armáda dostala teprve v roce 2015.

Jak dále Procházková píše, veškerá odpovědnost za případný střet armád velmocí leží podle Kremlu na americké straně. A údajně je nyní přímý konflikt mezi USA a Ruskem mnohem pravděpodobnější, než před útokem na Šajrát. „Takový scénář teď mohou klidně rozehrát,“ tvrdí kanál Life.ru na adresu USA a varuje před „třetí světovou válkou i použitím jaderné zbraně“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…