Varování vysokým školám od vnitra a BIS: Dejte si pozor, co učíte studenty z Číny, Ruska a Íránu. Mohou chtít získat citlivé informace

24.09.2021 9:08 | Kauza

Ministerstvo vnitra, BIS i Finanční analytický úřad svorně varují české vysoké školy, aby si dobře rozmyslely, jaké informace budou poskytovat čínským, ruským či íránským studentům. Třeba proto, aby Íránci neudělali o krok víc k výrobě atomové bomby. Íránci, Rusové a Číňané se mohu pokusit získat citlivé informace jako studenti, nebo jako akademici mohou vydírat své české akademické kolegy.

Varování vysokým školám od vnitra a BIS: Dejte si pozor, co učíte studenty z Číny, Ruska a Íránu. Mohou chtít získat citlivé informace
Foto: financnianalytickyurad.cz
Popisek: Finanční analytický úřad

BIS, Finanční analytický úřad a Ministerstvo vnitra ČR upozorňují české akademiky, že si mají dávat pozor na špiony. Finančně analytický útvar (FAÚ) podle serveru Aktuálně.cz řeší velké množství dotazů vysokých škol, zda je bezpečné přijmout studenty z Íránu, Sýrie nebo z Číny. Úřad proto k tématu vydal pomocnou brožuru.

„Z často se opakujících dotazů vysokých škol a akademických pracovišť jsme nabyli přesvědčení, že by bylo vhodné vydat ucelenější text k této problematice a současně návod, jak v této věci optimálně postupovat,“ uvedl ředitel úřadu Libor Kazda. S několika ministerstvy k tomu připravuje pro akademiky i školení.

V brožuře je připomenuto, že pro Česko jsou závazné sankce vyhlášené Evropskou unií či OSN. Akademici by podle odborníků měli být velmi opatrní především u podezřele výhodných nabídek ke spolupráci.

Varování v tomto směru zaznělo také od Centra proti terorismu a hybridním hrozbám při Ministerstvu vnitra.

A vysoké školy podle všeho neberou varování na lehkou váhu.

„Studenty z označených zemí trochu omezujeme. Což ale není na úkor výuky, tituly mohou získat. Jen nemají možnost zapojit se do některých projektů. Řešíme jich spoustu, některé jsou i v režimu utajení," popsal děkan Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií brněnského VUT Vladimír Aubrecht.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…