Varvařovský zkritizoval Kalouska za videoterminály

05.02.2012 15:31

Ombudsman Pavel Varvařovský se pustil do křížku s ministerstvem financí. Podle něj je praxe, kdy úřad rozhoduje o provozu videoterminálů v obcích, v rozporu s loterijním zákonem. Dodává, že resort Miroslava Kalouska (TOP 09) nepřípustným způsobem zasahuje do ústavního práva obcí na územní samosprávu. Toho se úředníci měli dopustit v případech, kdy nebrali v potaz obecní vyhlášky, které provoz videoterminálů povolovaly.

Varvařovský zkritizoval Kalouska za videoterminály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

 

"Ministerstvo financí neprovedlo navržená opatření k nápravě, proto využívám svého oprávnění oslovit vládu," stěžoval si Varvařovský v dopisu vládě. Premiéru Nečasovi pak doporučil, aby Kalouska donutil k nápravě stávající situace.

 

Úřad financí ombudsmanovu kritiku odmítá, podle jeho vedení nešlo postupovat jinak.

 

Předlouhé přechodné období

 

Ani nové legislativní úpravy, které obcím slibují právo regulovat veškeré hazardní aktivity, tedy i videoterminály, podle Varvařovského nestačí. Nelíbí se mu délka tříleté přechodné lhůty, kterou si ministerstvo na vypovězení již platným regulí hazardu v obcích stanovilo.

Podle ministra Kalouska je však dostatečně dlouhé přechodné období nezbytné. Tvrdí, že by v opačném případě státu hrozily arbitráže uvalené provozovateli výherních systémů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…