Vážná slova Petra Robejška k imigraci: Jsem přesvědčen, že v Německu se tajně debatuje o uzavření hranic

31.07.2015 22:55

Uprchlíci zadržovaní v Bělé pod Bezdězem se již podruhé vzbouřili a volali po svobodě a cestě do Německa. Co bude dál? O tom v pátečních Událostech, komentářích České televize diskutovali starosta Milan Lomoz (ČSSD), šéf cizinecké policie Milan Majer, analytik Petr Robejšek a exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Místní obyvatelé se podle všeho bojí stále více. Zásadní slova k tomu pronesl právě Robejšek.

Vážná slova Petra Robejška k imigraci: Jsem přesvědčen, že v Německu se tajně debatuje o uzavření hranic
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Lomoz v úvodu prozradil, že obyvatelé se bojí, zda se bude dál stupňovat napětí. „Bojí se, co by se dělo, kdyby některý z klientů tohoto zařízení utekl. Jsou to přece jen kulturně jiní lidé, než jsme zvyklí. Z doby, kdy bylo zařízení ještě s volnějším režimem a běženci měli přístup do města, narostla zde drobná kriminalita. Lidé mají strach z toho, co vidí v televizi... Byť se fakticky s těmi lidmi nepotkají,“ konstatoval starosta ze sociální demokracie. Policie podle něj situaci zatím skvěle zvládá, což slyší i obyvatelé.

Situace zneužívají gruzínské gangy

Milan Majer k tomu doplnil, že uprchlíci skutečně demolují místo, v němž jsou umístěni, a policie proti nim učinila zákrok, pakliže neuposlechli klidných výzev. „Pět osob bylo zadrženo,“ prozradil Majer. „Jsou v celách po jednom a jsou střežení policií,“ pokračoval v popisu situace. V tuto chvíli se zkoumá, zda nepožádali o azyl v jiné zemi EU. Jestliže o něj jinde nepožádali, budou deportováni do země původu. Pokud je však v jejich zemi válka, otevírají se běžencům nové možnosti. Mohou žádat o dočasnou ochranu u nás, o azyl, ale mohou také odcestovat. „V 99 procentech případů odcházejí z České republiky a míří do Německa,“ prozradil Majer.

V obecné rovině konstatoval, že „pašerácký byznys“ je velmi sofistikovaný, nákladný a je těžké běžence odhalovat. V Maďarsku už úřady situaci téměř nezvládají. Do Německa zamířilo za první pololetí tohoto roku na 180 tisíc uprchlíků. Zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš prozradil, že krizové situace s uprchlíky zneužívají gruzínské gangy, které vylupují byty v Německu a azylové řízení zneužívají k tomu, aby do země dostali své kumpány.  

Opadne migrační vlna? Svoboda a Robejšek se neshodli

Posledními hosty byli Petr Robejšek a Cyril Svoboda. „Problém s uprchlíky narůstá a bude dál eskalovat, pokud politici nepřijmou razantní opatření,“ konstatoval Robejšek. Co to znamená? „Jsem přesvědčen, že se v Německu za zavřenými dveřmi debatuje o uzavření hranic,“ doplnil analytik.

Exministr Svoboda doplnil, že by EU v otázkách azylové politiky měla postupovat jednotně. Podle Robejška je to sice v jádru dobrá myšlenka, ale je nerealizovatelná. Každý stát bude nakonec hrát sám na sebe. „Je důležité, aby se skutečně ohrožené státy chovaly opravdu radikálně. Příkladem jim může být postup Austrálie, která uprchlíkům dává jasně najevo: No way,“ prohlásil Robejšek.

Evropští lídři by měli především chránit své občany a počkat, než emigrantská vlna opadne. Podle Robejška totiž opadne. S tím ale zásadně nesouhlasil Svoboda. „Začaly se psát nové dějiny Evropy, je to, jako když byla objevena Amerika,“ konstatoval exministr zahraničí. Oba hosté se ale shodli na tom, že Evropa na tuto situaci není připravena.

Robejšek dodal, že státy začnou jednat na vlastní pěst a budou proti pašerákům postupovat třeba i bez mandátu OSN. To ostatně vidíme už na tom, jak se chová britský premiér David Cameron. „Cameron jedná jako každý politik. Jedná, až když není vyhnutí. A zdá se, že teď už není vyhnutí,“ konstatoval. Dnes se ukazuje, že ustavení tzv. schengenského prostoru bylo předčasné stejně jako přijímání eura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…