Vážné obvinění Babiše: Kvůli kritickému článku byl údajně vyhozen redaktor

30.01.2014 12:51

Andrej Babiš sliboval, že v novinách vydávaných společností Mafra nebude z pozice vlastníka nijak zasahovat do obsahu. Nyní však server Deník Referendum přináší příběh redaktora, který se pozastavil nad tím, jak se v hnutí ANO vybírá ministr životního prostředí, a následně mu nebyla prodloužena pracovní smlouva.

Vážné obvinění Babiše: Kvůli kritickému článku byl údajně vyhozen redaktor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Server připomíná, že když Andrej Babiš už jako předseda hnutí ANO minulý rok kupoval vydavatelství Mafra, na všechny strany ujišťoval, že do obsahu vydávaných médií nebude nijak zasahovat. „Dnes som mal hodně vystrašených otázek či nebudu zasahovat novinářům do řemesla. Samozřejmě ne, hned by se to rozneslo a byl bych mrtvý muž,“ objevilo se tehdy na jeho Twitteru. Tato argumentace však podle Deniku Referendum nyní dostává trhlinu.

V deníku MF Dnes dlouhodobě pracuje novinář Vladimír Ševela, zaměřující se především na problematiku ochrany životního prostředí. Ten během sestavování vlády na stránkách MF Dnes, vlajkové lodi Babišova vydavatelství, kritizoval obsazení Ministerstva životního prostředí někdejším ředitelem jedné z Babišových chemiček. Připomněl, že impérium šéfa ANO provozuje například chemičku DEZA, podle sdružení Arnika vůbec největšího znečišťovatele v celé zemi. Firma řízená nastupujícím ministrem Brabce skončila v této nelichotivé statistice na třetím místě.

Ševela svůj článek nadepsal „Modré krocení pokračuje Babišem“. Text vyšel a týden poté autorovi nová šéfredaktorka Sabina Slonková nabídla přeložení do pražské regionální redakce deníku. Když novinář odmítl, zareagovalo podle Deníku Referendum vedení redakce tím, že mu odmítlo prodloužit smlouvu.

Server se dotázal přímo šéfredaktorky Slonkové, která vysvětlila, že nové vedení  provádí restrukturalizaci redakce, v jejímž rámci měl být redaktor přesunut do pražské přílohy. Protože však nabídku odmítl, nebylo pro něj v rámci redakce další využití. „Pozice členů oddělení jsem obsadila lidmi, kteří lépe splňují mé představy o fungování domácího zpravodajství než pan Ševela,“ napsala šéfredaktorka.

Babišovo hnutí ANO odmítlo vnitřní záležitost redakce jakkoliv komentovat. Sám Andrej Babiš redakci napsal v SMS: „Co to je za nesmysl, vůbec o tom nevím a do redakce vůbec nezasahuji. Je to hloupý pokus o lež.“ Následně však prý Deníku Referendum napsal , že „věc s předsedou představenstva Mafry probere“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…