Vážnost Česka v zahraničí slábne. Myslí si to dvě třetiny lidí

18.11.2011 17:10

Podle průzkumu STEM si dvě třetiny lidí myslí, že vážnost České republiky v zahraničí slábne. Jde zatím o nejvyšší výsledek v agentuře u takto položené otázky. Zároveň si více než polovina dotazovaných myslí, že zahraniční politika Česka je správná.

Vážnost Česka v zahraničí slábne. Myslí si to dvě třetiny lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Konkrétně 62 procent dotazovaných míní, že mezinárodní vážnost České republiky slábne. Vyplývá to z říjnového výzkumu agentury STEM. Tak nepříznivé mínění obyvatel o mezinárodním kreditu země agentura dosud nezaznamenala. Nadpoloviční většina dotázaných se přitom podle téhož výzkumu domnívá, že zahraniční politika republiky je v zásadě správná.

Celý průzkum STEM ZDE 

STEM se ptal také na to, jaký mají lidé vztah k různým zemím. V tomto ohledu podle autorů výzkumu postoj obyvatel charakterizují velmi dobré vztahy ke Slovensku, ale také k severským a západoevropským státům i k sousedním zemím, a naopak odstup od světových velmocí a východu Evropy.

Související: Lidé mají obavy z vývoje v zemi. STEM našel jen 13 procent optimistů 

Na českou zahraniční politiku ale nemají lidé výrazný názor. Drtivá většina volí umírněné úsudky a říká, že zahraniční politika je "spíše dobrá" nebo "spíše špatná". Těch, kteří celkově považují českou diplomacii za správnou, je mírná většina - 54 procent. Současná míra souhlasu s českou zahraniční politikou je ale od vzniku samostatné ČR jedna z nejnižších.

Největšími kritiky české zahraniční politiky jsou především stoupenci levice, nejvíce pak sympatizanti KSČM. Na opačném pólu je ODS, jejíž stoupenci jsou v otázkách zahraniční politiky a prestiže Česka optimističtější i než TOP 09.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…