Včelaři mají v příštích třech letech dostat dotace za 200 mil. Kč

14.06.2019 21:40

Na příští tři roky by včelaři opět mohli dostat dotace za téměř 200 milionů korun, půl na půl z evropských a národních zdrojů. Peníze mají podpořit české včelařské chovy, zlepšit jejich výrobky i uvádění na trh. O podmínkách pro získání dotací, které v rámci Českého včelařského programu navrhuje Ministerstvo zemědělství, bude v pondělí jednat vláda. Některé včelařské spolky si v rámci přípravy programu stěžovaly, že měly na podání připomínek krátkou dobu.

Včelaři mají v příštích třech letech dostat dotace za 200 mil. Kč
Foto: Archiv
Popisek: Včely

V předchozích třech letech byla podle Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) v dotacích vyplacena stejná suma. „Částka pro nové období ještě nebyla ze strany Evropské komise schválena, měli bychom se to dovědět v průběhu června,“ odpověděla dnes ČTK Vladimíra Nováková.

Většinu včelařů, kolem 60.000, sdružuje Český svaz včelařů. Pracovní společnost nástavkových včelařů (PSNV), v níž je zhruba tisícovka včelařů, na konci dubna upozornila, že by si o dotace měli včelaři žádat sami. Kritizovala rovněž svaz.

Včelařské dotace nyní vyplácí SZIF a proplácí je svazu, který je následně přeposílá chovatelům včel. K dalším spolkům patří například Včelařský spolek Moravy a Slezska, který vznikl v roce 2016. Jeho členové také s fungováním svazu nesouhlasili.

Z dokumentu, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že si nově budou moci chovatelé včel žádat o dotaci prostřednictvím více žadatelů, tedy nejenom prostřednictvím svazu včelařů. Ministerstvo v dubnu ČTK sdělilo, že zvažovalo, aby si v období 2020 až 2022 žádali o dotace jednotliví včelaři. Bývá jich ale až 3500 a pro fond by to byla zátěž.

V materiálu je uvedeno, že žadatelem o dotaci může být oproti předešlé právní úpravě taková právnická osoba, která nejméně po dobu dvou let vyučuje studijní obor včelař, má zřízenou datovou schránku, zavedený internetový rezervační systém pro přihlášení vzdělávacích akcí a zavedenou evidenci přednášejících pro vzdělávací akce pro chovatele včel.

PSNV v dubnu poukazovala na nedůvěryhodnost vedení svazu po kauzách, jako byly Včelpo nebo Včela Předboj. Svaz podle společnosti poškodil dobré jméno českého medu, které se stát snažil v ČR i v zahraničí budovat.

Nový včelařský program upravuje jak výši dotací na jednotlivá opatření, tak třeba poměr spoluúčasti žadatele u opatření v boji proti infekčnímu onemocnění včel – varroáze. Žadatel bude mít nově šedesátiprocentní spoluúčast, na rozdíl od dosavadní třicetiprocentní. Právě na nadměrné a zbytečné náklady z dotačních peněz na boj s varroázou také PSNV poukazovala. Upozaďovala se podle ní technická podpora včelařům.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…