Ve Francii odvysílali rozhovor s Putinem a už se křičí

30.06.2017 9:10

Televize Prima se dočkala za své rozhodnutí odvysílat sérii rozhovorů amerického filmového režiséra Olivera Stonea s ruským prezidentem Vladimirem Putinem mnoha odsudků. Velké pozdvižení však vzbudil rozhovor také ve Francii.

Ve Francii odvysílali rozhovor s Putinem a už se křičí
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

Nejenom v důsledku vítězství Miloše Zemana a později také Donalda Trumpa v prezidentských volbách, či úspěchu Geerta Wilderse, Brexitu a Alternativy pro Německo se ukazuje, že mediální mainstream ztrácí v posledních letech svůj vliv. Nejistota mainstreamových médií se ukázala také v souvislosti s odvysíláním čtyřdílné série rozhovorů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V České republice stejně jako ve Francii tento krok média tvrdě odsuzují.

Primě vysílání rozhovorů s Putinem v České republice vyčetlo mnoho politiků, aktivistů i novinářů. Do své konkurence se pustila i Česká televize. Identickým způsobem reagovali ve Francii mediální a politické elity také na stejný krok televizního kanálu France 3. Magazín L’Obs označil rozhodnutí televize za „skandální“. „Pojďme si to říci otevřeně, je skutečně skandální, že tento typ tzv. dokumentu vysílá veřejnoprávní televize.“

Obecně internetové servery a deníky označují dle serveru France24 vysílání série rozhovorů Stonea s Putinem za trapné. Vedení kanálu France 3 se ocitlo pod tlakem, ale na rozdíl od Primy aspoň nikdo nezablokoval internetovou diskuzi. Vedle France 3 francouzská média samozřejmě míří se svojí kritikou na Olivera Stonea a samotného Putina. Deník Le Monde napsal, že Putin před kamerou díky pochlebovačnému přístupu Stonea vystupuje jako „car superstar“.

Vedle France 3, Stonea a Putina však došlo i na někdejšího prezidenta země Nicholase Sarkozyho, který se objevuje v záběrech při svém prvním setkání s Putinem. „Sarkozy se úplně třásl a vypadal naprosto poraženecky. Až si někteří říkali, jestli oba nejsou opilí. Problém je, že opilí vážně nebyli. Jak vysvětluje novinář Nicolas Hénin, Putin dal Sarkozymu jasně najevo, že když bude dělat problémy, tak jej bez milosti rozdrtí,“ píše server France Culture.

K příkrému hodnocení dokumentu přispívá nejenom místy až příliš podbízivé vedení rozhovoru Olivera Stonea, ale také dlouhodobě napjaté vztahy mezi oběma zeměmi. I když se v uplynulém měsíci prezident Emmanuel Macron se svým ruským protějškem Putinem setkal, oba státníci ani neskrývali, že se v pohledu na většinu témat jednoduše neshodnou. Putinovi navíc politické a mediální elity vyčítají, že stranil v kampani Le Penové a ruští hackeři údajně zaútočili proti Macronovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…