Ve Slavjansku se znovu střílí, na město prý dopadají bomby

09.06.2014 10:20

Novými přestřelkami ve Slavjansku a údajným útokem na letiště v Mariupolu dnes začal nový týden proruského povstání na východě Ukrajiny, během něhož chce nový prezident Petro Porošenko ozbrojené operace ukončit. Ve Slavjansku podle zpráv na Twitteru vybuchují bomby a v Mariupolu na jihu Doněcké oblasti prý hoří terminál letiště i sousední vojenská posádka.

Ve Slavjansku se znovu střílí, na město prý dopadají bomby
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pozůstatky z bojů

Slavjansk, považovaný za hlavní baštu proruských radikálů, dnes ráno probudily exploze v centru města. Podle Vladislava Selezňova, mluvčího štábu „protiteroristické operace" ukrajinské armády, městem projíždějí nákladní automobily s minomety na korbě a snaží se ostřelovat pozice vojáků v okolí města. V areálu jednoho z místních kostelů údajně povstalci instalovali dělostřeleckou baterii.

V Mariupolu podle zpráv očitých svědků hoří budova místního letiště a objekty v areálu sousední vojenské posádky. V okolí se ozývají dávky ze samopalů. Bližší podrobnosti o bojových akcích ukrajinská média nepřinesla. Armádní velení bojové operace v Mariupolu popírá, zprávy o útoku povstalců na letiště jsou prý pouhou propagandou separatistů.

Nový ukrajinský prezident Porošenko se v neděli vyslovil pro ukončení bojů na východě Ukrajiny. Zbraně by podle jeho plánu měly utichnout v tomto týdnu. Separatisté ale podle ruských médií zareagovali na prezidentova slova s nedůvěrou. Protože jsou pod trvalou palbou vládních sil, pokračují prý v mobilizaci a výcviku dobrovolníků.

Podle ruských médií byli na Ukrajině propuštěni dva reportéři ruské televizní stanice Zvezda, které v pátek u Slavjansku zadrželi bojovníci Národní gardy. Novináři byli údajně podezřelí, že shromažďují informace o postavení jednotek ukrajinské armády. Podle mluvčího stanice Zvezda ale přijeli na Ukrajinu informovat o Porošenkově inauguraci. V noci na dnešek byli novináři propuštěni, oznámil moskevský rozhlas.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…