Ve Středočeském kraji se objeví nové silniční meteorologické stanice

18.10.2021 19:36 | Komerční článek

Ředitelství silnic a dálnic v roce 2020 rozšířilo síť stacionárních meteorologických stanic na dálnicích a silnicích I. tříd ve Středočeském kraji o 8 stanovišť, přičemž k jejich uvedení do provozu došlo v průběhu prosince loňského roku. V tomto roce je v přípravě dalších 8 nových stanic na vybraných úsecích silnic I. tříd.

Ve Středočeském kraji se objeví nové silniční meteorologické stanice
Foto: ŘSD
Popisek: Silniční meteorologické stanice

S přípravou na zimní údržbu souvisí nejen příprava techniky nebo chemických rozmrazovacích prostředků, ale také získávání, přenos a analýza informací o aktuální meteorologické situaci na sledovaném místě či úseku. K tomu účelu slouží silniční meteorologické stanice, které jsou součástí systému dopravní telematiky.
 

Anketa

Bude Fiala lepší premiér než Babiš?

12%
85%
hlasovalo: 28647 lidí
Na základě měření jejich senzorů a analytického vyhodnocení jednotlivých měřením získaných výstupů v daném čase dokáže stanice varovat před hrozícími situacemi nebezpečnými pro silniční dopravu, ať už jde o námrazu, led, mlhu, silný vítr, náledí a mokrý nebo sněhem pokrytý povrch.
 
„V roce 2020 jsme síť stacionárních meteorologických stanic na dálnicích a silnicích I. tříd ve Středočeském kraji rozšířili o 8 stanovišť, přičemž k jejich uvedení do provozu došlo v průběhu prosince loňského roku. V tomto roce je v přípravě dalších 8 nových stanic na vybraných úsecích silnic I. tříd. U 6 z nich je již vybrán zhotovitel a nacházíme se bezprostředně před zahájením jejich výstavby. U zbývajících 2 probíhá veřejné výběrové řízení na zhotovitele,“ informuje ŘSD. 
 
Účelem jejich výstavby je zejména včas, efektivně a účinně reagovat na kritické situace, ale také jim na základě zkušeností a dalších informací i účinně předcházet. To se sekundárně pozitivně promítá do bezpečnosti a plynulosti provozu i nákladů na údržbu samotnou.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…