Ve Švédsku vydali oficiální statistiku, kolik sexuálních násilníků jsou imigranti. Liberálové se mohou zbláznit

24.08.2018 8:14

Před dvěma lety švédská policie v souvislosti s letními festivaly Bravalla a Putte i Parken vyšetřovala řadu případu znásilnění. Tamní strážci zákona uvedli, že pachatelé byli „cizí mladí muži“, čímž se rozvířila ostrá debata. Svědectví dívek byla z mnoha stran zpochybňována. Nyní švédská veřejnorpávní stanice uvedla, že za sexuálním násilím stojí většina pachatelů s imigrantskými kořeny, píše Mladá fronta Dnes.

Ve Švédsku vydali oficiální statistiku, kolik sexuálních násilníků jsou imigranti. Liberálové se mohou zbláznit
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: ilustrační foto: migranti,

„Vytváří se tu dojem, který přiživují krajně pravicoví populisté, že imigranti jsou násilníci,“ postěžovala si Patrizia Lorenzoniová, výzkumnice z univerzity v Linköpingu na jihu Švédska. „Byla jednou z mnoha liberálních progresivistů, kteří diktovali tehdejší debatu. Hlavní argument zněl, že podíl imigrantů nevyplývá z žádných věrohodných statistik. Žádné ani nebyly po ruce,“ dodal redaktor MfD Jiří Sládek s tím, že teď se věci mění.

Švédská teelvize SVT nyní informovala o tom, že spočítala všechny usvědčené pachatele znásilnění za posledních pět let a roztřídila je podle země jejich původu. Výsledek prý je, že celkem osmapadesát procent z nich se narodilo v zahraničí. „Největší segment přitom představovali muži ze zemí severní Afriky a z Blízkého východu,“ upřesnul redaktor, podle nějž to před parlamentními volbami, jež budou 9. září, představuje výbušnou zprávu, jelikož právě imigrace je v kampani hlavním tématem.

Někteří však údaje zvěřejněné televizí SVT zpochybňují se slovy, že zohledňuje pouze usvědčené pachatele. Skutečný počet znásilnění je podle kritiků mnohem vyšší a o jejich pachatelích se nikdo nic nedozví. „Stejně tak je jisté, že počet pachatelů představuje jen zlomek všech imigrantů, kteří žijí ve Švédsku,“ poznamenal Sládek. V době vrcholící přistěhovalecké vlny prý přijala skandinávská země v roce 2015 přes 160 tisíc azylantů.

„Odpůrci migrace zase upozorňují na pasáže, které jsou ve zprávě pro migranty hodně nelichotivé. V případech, že oběť znásilnění neznala pachatele, totiž stoupá jejich zastoupení až na 80 procent,“ uvedl redaktor a upřesnil, že pokud oběť naříklad potká agresora kdesi v tmavé uličce, je dost vysoká pravděpodobnost, že to nebude rodilý Švéd.

Švédská televize svou zprávou může krátce před volbami přinést další preference protiimigrantské straně Švédských demokratů. Už nyní směřují k rekordním ziskům. Průzkumy jim přisuzují stabilně okolo dvaceti procent. Představitelé strany komentovali zprávu slovy, že „všichni cizinci usvědčení ze znásilnění by měli být deportováni“. Politici vládních sociálních demokratů si stěžují, že televize přihrává body „krajní pravici“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…