Ve Švédsku zděšení lékaři sepisují výzvy: Míříme ke katastrofě. Úřady suverénně tvrdí, že není žádné drama

04.04.2020 12:27

Mezi Švédy narůstají obavy z šířící se koronavirové infekce. Opatření, která zavedla švédská vláda, jsou totiž ve srovnání se zbytkem Evropy velmi umírněná. Dva tisíce lékařů a vědců proto bije na poplach, minulý týden podepsali petici vyzývající vládu k přijetí tvrdších opatření, informuje server iDNES.cz.

Ve Švédsku zděšení lékaři sepisují výzvy: Míříme ke katastrofě. Úřady suverénně tvrdí, že není žádné drama
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Na rozdíl od zbytku Evropy švédská vláda stále ještě nezavedla striktní omezení volného pohybu, i přesto, že počet infikovaných stále narůstá. Základní a střední školy dál fungují, stejně jako kina, fitness centra, restaurace a bary. Seniorům nad 70 let bylo doporučeno, aby omezili společenské kontakty. „Zatím to není dramatické,“ soudí švédský vrchní epidemiolog Anders Tegnell.

Počítá s tím, že země míří do fáze epidemie, v níž během následujících pár týdnů přibude daleko víc nakažených a více lidí na jednotkách intenzivní péče. „Tak je to ale i ve všech ostatních zemích – nikde se šíření nepodařilo výrazným způsobem zpomalit,“ říká.

Na jeho doporučení tamní vláda zatím zakázala pouze shromažďování lidí nad 50 osob, dále vyhlásila zákaz návštěv v domech pro seniory, uzavřené univerzity.

Tvrdší omezení pohybu důrazně odmítá. „Problém tohoto přístupu spočívá v tom, že dojde k vyčerpání systému. Nemůžete několik měsíců držet zemi v izolaci – to je prostě nemožné,“ myslí si Tegnell.

Mezi odborníky už však takový klid nepanuje. Na dva tisíce lékařů a vědců podepsalo minulý týden petici vyzývající vládu k přijetí tvrdších opatření. „Neprovádíme dost testů, nedohledáváme nakažené, neizolujeme je v dostatečném rozsahu – dáváme koronaviru naprostou svobodu,“ obává se imunoložka Cecilii Söderberg-Nauclérová z prestižní lékařské univerzity Institut Karolinska. „Směřujeme ke katastrofě,“ zhodnotila kroky švédské vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …