Ve Vyšních Lhotách proběhne diskuse o uprchlickém táboře

13.07.2015 12:37

Obyvatelé Vyšních Lhot na Frýdecko-Místecku, kde by měl vzniknout uprchlický tábor, budou v úterý o problematice debatovat se zástupci Ministerstva vnitra a Správy uprchlických zařízení. ČTK to dnes řekla starostka Dana Nováková, která setkání iniciovala.

Ve Vyšních Lhotách proběhne diskuse o uprchlickém táboře
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Jednání jsem svolala proto, že mi občané už kladli některé dotazy, na které neumím přesně kompetentně odpovědět, takže jsem požádala zástupce Ministerstva vnitra i Správy uprchlických zařízení, aby přijeli. Očekávám, že všichni naši občané dostanou možnost říct svůj názor nebo položit své dotazy tak, aby alespoň částečně byly rozptýleny jejich obavy,“ uvedla Nováková.

Setkání je svoláno na 17 hodin do sálu restaurace Maryčka. Jeho kapacita je 150 míst a přednostně do něj podle starostky budou vpuštěni právě obyvatelé obce. Podle Novákové byli lidé o setkání informováni prostřednictvím místního zpravodaje. Očekává, že zájem bude značný. „Máme 750 dospělých, takže předpokládám, že zájem bude dost značný a že bude spíše problém, abychom tam všechny umístili. To téma je přeci jenom velmi ožehavé a aktuální, takže nepředpokládám, že by občané neměli zájem se přijít zeptat,“ doplnila starostka.

Areál ve Vyšních Lhotách má rozlohu 75 000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval už dříve, žili v něm například lidé z Čečenska, Kosova i Asie. Otevřen byl v polovině 90. let, měl kapacitu 580 lůžek. Jeho součástí jsou ubytovací a administrativní objekty i skladovací prostory.

Objekt se pro ubytování uprchlíků nevyužívá od prosince 2009. V červenci 2011 ho Správa uprchlických zařízení prohlásila za nepotřebný. Ministerstvo jej proto nabídlo dalším složkám státu a státním organizacím. Loni v lednu o areál projevila zájem vězeňská služba, která spadá pod Ministerstvo spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…