Ve francouzském letovisku zakázali muslimské plavky a je oheň na střeše. Starostovi chodí výhrůžky, nejspíš bude muset k soudu

13.08.2016 15:17

Na plážích ve francouzském Cannes byl vyhlášen zákaz nošení tzv. burkin, tedy muslimských dámských plavek, které zahalují celé tělo – a organizace pro lidská práva působící ve Francii se velmi zlobí. Dokonce až tolik, že chtějí hnát primátora města pro diskriminaci před soud. Informuje o tom server britského deníku The Guardian.

Ve francouzském letovisku zakázali muslimské plavky a je oheň na střeše. Starostovi chodí výhrůžky, nejspíš bude muset k soudu
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Město Cannes již napříště nebude známé jen filmovým festivalem. Pozornost médií si toto slavné letovisko získává zákazem tzv. burkin, tedy plavek zakrývajících prakticky celé tělo, které nosí ve Francii nejedna muslimská žena. Primátor David Lisnard dal novou vyhláškou jasně najevo, že si nepřeje, aby se v letovisku tyto plavky nosily. Muslimská žena, která tento zákaz poruší, se vystavuje riziku, že bude muset zaplatit pokutu ve výší 38 eur, tedy něco přes tisíc korun.

„Plavky, které nápadně odkazují na náboženskou příslušnost v době, kdy Francie a její kostely čelí v současné době teroristickým útokům, představují riziko narušení veřejného pořádku. Tomu je třeba zabránit,“ stojí ve vyhlášce.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Francouzské lidskoprávní organizace to považují za diskriminaci a bijí na poplach. Vyhlášku považují za absurdní. Hervé Lavisse z Ligy lidských práv je nekompromisní: „Vyhláška je protizákonná a my s tím půjdeme k soudu,“ říká. Především pravicoví politici by podle jeho názoru měli zkrotit svůj diskriminační zápal.

David Lisnard však nehodlá ustoupit. „Není čas na spory. Jen zakazuji uniformu, která je symbolem islamistického extremismu,“ říká primátor města. Faktem ovšem je, že vyhláška nemá oporu v zákoně, pokud vezmeme v potaz, že zákon nošení burkin na celém území republiky v žádném případě nezakazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…