Ve sněmovně se opět jedná o budoucí koalici

10.12.2013 20:05

V Poslanecké sněmovně začala další schůzka vyjednávačů ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Týmy budoucích koaličních partnerů chtějí dnes dořešit především programové rozpory v oblastí daní a zdravotnictví. Někteří lidovci ale před jednáním pochybovali o tom, že by strany mohly dosavadní rozpory ještě dnes vyřešit.

Ve sněmovně se opět jedná o budoucí koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

ČSSD by chtěla debatu nad programovou částí koaliční smlouvy dokončit mimo jiné proto, aby mohla dokument o víkendu předložit ke schválení svému ústřednímu výkonnému výboru. Sobotka při příchodu na jednání odhadoval, že by dnešní schůzka mohla trvat dvě až tři hodiny.

Znovu se bude mluvit o již dohodnutých věcech

Hnutí ANO před večerním jednáním trvalo na nezvyšování daní, které požaduje ČSSD. Nárůst firemních daní odmítají i lidovci. Sociální demokracie by chtěla buď navýšit daně pro firmy, nebo zavést takzvanou sektorovou daň pro vybrané obory. "Pokud nebude možnost zvýšit zdanění firem, pak vidíme možnost zvýšení zdanění těch nejbohatších," řekl dnes ČTK předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD usiluje o zdanění příjmů fyzických osob nad 100.000 korun měsíčně 27 až 30 procenty.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek připustil také možnost, že dnes trojice vyjednávacích týmů otevře i již uzavřené kapitoly, aby se v nich některé drobnosti definitivně ujasnily.

Pokud jde o zdravotnictví, je podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky potřeba lékařům a lékárnám říct, jak jim budou vyrovnány příjmy v případě zrušení některých poplatků. ČSSD si dokáže představit, že by se již neobnovoval původně šedesátikorunový poplatek za den v nemocnici, ale zachoval se poplatek za pohotovost. ANO si ještě svůj postoj k poplatkům chce ujasnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…