Ve středních Čechách by podle průzkumu pro ČT zvítězila ČSSD

17.10.2013 20:49

Předčasné sněmovní volby by ve Středočeském kraji podle průzkumu pro Českou televizi (ČT) vyhrála ČSSD. Hlasovat by v kraji pro sociální demokraty mohlo až 29,5 procenta voličů. Druhé by s 23,5 procenty skončilo hnutí ANO a třetí TOP 09, které by mohli voliči odevzdat 18 procent hlasů. Vyplývá to z průzkumu tak zvaného volebního potenciálu, který pro ČT od 8. do 14. října provedly agentury Median a STEM/MARK.

Ve středních Čechách by podle průzkumu pro ČT zvítězila ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla v současné době získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a nevylučují účast ve volbách. Součet volebních potenciálů proto přesahuje 100 procent. Je také třeba počítat se statistickou chybou od 1,5 procenta u stran s nejnižším potenciálem až po tři procenta u stran s potenciálem nejvyšším. Výzkumu volebního potenciálu se ve středních Čechách zúčastnilo 761 respondentů.

Minulé sněmovní volby ve Středočeském kraji vyhrála ODS

Čtvrté místo by podle průzkumu obsadila KSČM s 16,5 procenta. Na dalších místech by se postupně seřadila ODS se 14 procenty, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury s deseti procenty, Strana práv občanů - zemanovci s osmi a KDU-ČSL se 7,5 procenty. Volební potenciál zbylých stran nedosahuje pěti procent.

Do předčasných parlamentních voleb ve Středočeském kraji půjde 20 politických stran a hnutí, což je stejný počet jako při minulých řádných volbách před třemi lety.

Minulé sněmovní volby ve Středočeském kraji vyhrála ODS se ziskem 23,87 procenta hlasů. Druzí byli sociální demokraté, pro něž se vyslovilo 20,52 procenta voličů. Na třetím místě skončila TOP 09, kterou volilo 17,59 procenta lidí. Čtvrtou příčku si zajistili komunisté s podporou 11 procent voličů a pátou Věci veřejné s 10,72 procenty hlasů.

Středočeský kraj v uplynulém volebním období, které skončilo předčasně rozpuštěním Poslanecké sněmovny, v dolní komoře Parlamentu zastupovalo 24 poslanců. ODS jich měla sedm, ČSSD šest, TOP 09 pět a KSČM s Věcmi veřejnými po třech poslancích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…