Ve věku 92 let zemřel veterán z 2. světové války Opočenský

29.10.2016 13:28

Ve věku 92 let zemřel dnes ráno po dlouhé nemoci válečný veterán Bedřich Opočenský. Na twitteru to oznámil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Za druhé světové války se Opočenský zapojil do odboje a v závěru války se stal tankistou v československé zahraniční armádě bojující po boku Rudé armády na východní frontě.

Ve věku 92 let zemřel veterán z 2. světové války Opočenský
Foto: Archiv
Popisek: Německý tank Tiger

Opočenský se narodil v Českém Boratíně ve Volyni na dnešním území Ukrajiny, před druhou světovou válkou patřící na západě k Polsku a na východě k Sovětskému svazu, kde byla již od 19. století velká česká komunita. Během německé okupace Volyně po roce 1941 se Opočenský přidal k protinacistickému odboji v organizaci Blaník.

V roce 1944 se jako dobrovolník přihlásil do československého zahraničního vojska. Nastoupil výcvik pro řidiče tanku, a následně absolvoval výcvik pro velitele tanku. Bojoval v karpatsko-dukelské operaci, jaselské operaci a ostravsko-opavské operaci.

„Jeli jsme, letěli jsme, pálili jsme. Snad řidič uhnul jen o centimetr z těch kolejí, co byly vyjeté. Řach – dostali jsme to z pravé strany do pásu. Utrhlo to dvě pojízdná kola, prorazilo dno tanku a zranilo to Sašu (Alexandr Vízek ze Zdolbunova),“ popisoval Opočenský zážitky z jaselské operace pro Paměť národa.

V listopadu měl být při příležitosti Dne veteránů na návrh ministra obrany povýšen do hodnosti brigádního generála ve výslužbě. „Bohužel, osud byl rychlejší. Čest jeho památce,“ uvedl Stropnický. Poslední rozloučení s vojenskými poctami se podle Ministerstva obrany uskuteční zřejmě v pátek 4. listopadu v Chotiněvsi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…